Strömsös söta julpudding

Strömsös söta julpudding.

Publicerat:

Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med ostar och en stor kanna hett te. Fullproppad med marinerad, torkad frukt står sig den här söta kakan länge.

Ingredienser

15portioner

Marinerad frukt

  • 350g
    sultanrussin
  • 150g
    torkade fikon
  • 100g
    torkade aprikoser
  • 100ml
    konjak
  • 50ml
    sherry

Puddingsmet

  • 40g
    smör
  • 200g
    muscovadosocker
  • 250g
    ljust bröd
  • 3dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1msk
    pepparkakskryddor
  • 125g
    kanderade skal
  • 50g
    ingefära i sirap
  • 2st
    inhemska äpplen
  • 2st
    ekologiska apelsiner, saft och skal
  • 6st
    ägg, vispade
  • 350g
    vinbär för dekoration

Så lagar du

1. Blanda all torkad, grovhackad frukt med konjak och sherry och låt marinera över natten.

2. Smörj in en värmebeständig, ca 2 liter stor, bunke med lock med ett tjockt lager rumsvarmt smör, även locket.

3. Blanda torra ingredienser och skal av apelsinerna, i en stor bunke.

4. Blanda sedan ner lättvispat ägg, rivet äpple, apelsinsaft, finhackad ingefära i sirap och marinerad frukt, marinad samt kanderade skal.

5. Pressa smeten i den smörade formen, täck med lock och aluminiumfolie för säkerhets skull. Säkra gärna med snöre.

6. Baka i vattenbad, nedsänkt till minst hälften av bunken i ca. 4,5 h i kastrull eller i ugn på 110 grader.

7. Lyft försiktigt bunken ur vattnet.

8. Låt puddingen stå svalt och mörkt 1 h för att sätta sig.

9. Stjälp upp på fat.

10. Dekorera med kvistar av vinbär och servera gärna med te, goda ostar och färsk frukt.

Flambering

Julpuddingen kan med fördel flamberas, för extra smak och saftighet.

Blanda ½ dl calvados och ½ dl vodka. Värm upp vätskan, tänd i kastrullen och ös några skedar av den brinnande vätskan över kakan vid servering.

Mer om receptet

Gör gärna ett handtag av snöret runt formen så är det lättare att lyfta ur bunken ur vattenbadet utan att bränna sej.

Kakan står sig länge. Inför servering vid senare tillfälle täcks bunken med lock och aluminiumfolie igen och ångbakas på nytt i ett par timmar.

Frukt som passar till puddingen: fikon, vindruvor, päron.

Ostar som passar till puddingen: brieost, blåmögelost, lagrad gruyere, getost.

Dela det här receptet med dina vänner!