Strömsös vintersoppa för många
Publicerat:
2017-11-22Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
Buljong
- 135gtorkad svamp, t ex karljohan och trattkantareller
- 400gfärska champinjoner, mixade
- 3gula lökar, sotade
- 5vitlöksklyftor, skivade
- 5lagerblad
- 10enbär
- 10kryddpepparkorn
- 10kvist(ar)timjan
- 10litervatten
- 1msksoja
- ½färsk chili
- salt och peppar
- 500gbacon, skivat
- 5broccoli
- 1spetskål
- 10stora morötter
- 15kokta potatisar, fast sort
- 1saltgurka, grovtärnad
- 500ginlagd svamp
- 300gkorngryn, kokt med rödbetsjuice
- 1flaska rödbetsjuice
- dragon, grovskuret
- körvel, grovskuret
- bröd, till servering
- kokt potatis, välj en fast sort
Så lagar du
Buljong
1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda i alla ingredienser förutom soja och chili och låt småsjuda 2–3 timmar under lock. Fyll på vatten efterhand om buljongen reduceras för mycket.
2. Sila och tillsätt chili. Smaksätt ev. med lite mer salt, peppar och soja. Servera med valfria tillbehör.
Förslag på tillbehör
- Strimlad och stekt bacon
- Broccolibuketter, grovt strimlade morötter, och skivad kål
- Koka grönsakerna i 1 minut i kraftigt saltat vatten, kyl hastigt i kallt vatten för att behålla krispigheten
- Kokade korngryn. Koka nästan klart enligt anvsningar på förpackningen, koka klart i rödbetsjuice för vacker färg och god smak
- Kokad fast potatis skuren i bitar
- Inlagd svamp
Tips
Lägg in svampen som silas av i en ättikslag med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Andra rotsaker som blir goda till vintersoppan är t. ex. rotselleri, palsternacka, persiljerot, jordärtskocka. Koka lätt 1 minut och kyl hastigt.
Tilläggsinfo
Torkad svamp ger buljongen ett mustigt djup. Du får också ut mycket smak snabbt, jämfört med att använda endast färsk svamp. Vi använde 60 g torkade trattkantareller och 75 g torkad karljohan till det här receptet.