Strömsös vintersoppa för många

Strömsös vintersoppa för många.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vill du bjuda in många på mat är vår vintersoppa precis det du behöver. Basen är en mustig buljong med tydlig smak av skog. Till det serveras en buffé med valfria goda ingredienser. Plocka det du vill äta och fyll på med het buljong, värmande och smakrik i vinterkylan.

Ingredienser

20portioner

Buljong

  • 135g
    torkad svamp, t ex karljohan och trattkantareller
  • 400g
    färska champinjoner, mixade
  • 3
    gula lökar, sotade
  • 5
    vitlöksklyftor, skivade
  • 5
    lagerblad
  • 10
    enbär
  • 10
    kryddpepparkorn
  • 10kvist(ar)
    timjan
  • 10liter
    vatten
  • 1msk
    soja
  • ½
    färsk chili
  • salt och peppar
  • 500g
    bacon, skivat
  • 5
    broccoli
  • 1
    spetskål
  • 10
    stora morötter
  • 15
    kokta potatisar, fast sort
  • 1
    saltgurka, grovtärnad
  • 500g
    inlagd svamp
  • 300g
    korngryn, kokt med rödbetsjuice
  • 1
    flaska rödbetsjuice
  • dragon, grovskuret
  • körvel, grovskuret
  • bröd, till servering
  • kokt potatis, välj en fast sort

Så lagar du

Buljong

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda i alla ingredienser förutom soja och chili och låt småsjuda 2–3 timmar under lock. Fyll på vatten efterhand om buljongen reduceras för mycket.

2. Sila och tillsätt chili. Smaksätt ev. med lite mer salt, peppar och soja. Servera med valfria tillbehör.

Förslag på tillbehör

  • Strimlad och stekt bacon
  • Broccolibuketter, grovt strimlade morötter, och skivad kål
  • Koka grönsakerna i 1 minut i kraftigt saltat vatten, kyl hastigt i kallt vatten för att behålla krispigheten
  • Kokade korngryn. Koka nästan klart enligt anvsningar på förpackningen, koka klart i rödbetsjuice för vacker färg och god smak
  • Kokad fast potatis skuren i bitar
  • Inlagd svamp

Tips

Lägg in svampen som silas av i en ättikslag med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Andra rotsaker som blir goda till vintersoppan är t. ex. rotselleri, palsternacka, persiljerot, jordärtskocka. Koka lätt 1 minut och kyl hastigt.

Tilläggsinfo

Torkad svamp ger buljongen ett mustigt djup. Du får också ut mycket smak snabbt, jämfört med att använda endast färsk svamp. Vi använde 60 g torkade trattkantareller och 75 g torkad karljohan till det här receptet.

Dela det här receptet med dina vänner!