Stufato di pollo della mamma
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-12-04Tillagningstid:
Italiensk kycklinggryta med pilaffris från åttonde avsnittet av Vår tid är nu.
Ingredienser
4 portioner
- 1hel ekologisk kyckling, styckad i 12 delar
- 2stora gula lökar, grovhackade
- 2gröna paprikor, grovhackade
- 1morot, grovhackad
- 3 stora klyfta(or)vitlök, 1 hackad och 2 pressade
- 2 burk(ar)hela tomater
- 200 ggröna oliver, urkärnade
- 2 dlvitt vin, torrt
- 5 dlkycklingbuljong, 5 dl vatten + 2 msk kycklingfond
- 3 msktomatpuré
- 2½ dlgrädde
- 2lagerblad
- 1citron, zest
- paprikapulver
- persilja och oregano, färskhackad
- olivolja till stekning
- salt och peppar
- evmajsstärkelse vid behov
Ris
- 6 dlbasmatiris
- 1röd spetspaprika, hackad
- 1rödlök, finhackad
- 1-2 tskgurkmeja
- ½citron, saften
- 1 literkycklingbuljong, 1 l vatten + 4 msk kycklingfond
- olivolja till stekning
- salt och peppar
Så lagar du
1. Börja med att stycka kycklingen. Dela varje bröst, vinge och lår i 2 delar så att det bli 12 delar sammanlagt. Behåll skinnet på, det ger en god smak. På kycklingskrovet kan du koka en god buljong och rensa ut ytterligare kycklingkött ur det kokta skrovet.
2. Salta, peppra och pudra över paprikapulver på alla delar och bryn dem i stekpanna tills de får en fin färg.
3. Skala och hacka lök, vitlök, paprika och morot. Bryn dessa ihop med hackad persilja och oregano i en stor gryta i ca 5 min. addera 3 msk tomatpuré och 2 lager blad och bryn ytterligare någon minut.
4. Öppna tomatburkarna och kör ned en sax och klipp sönder de hela tomaterna något (någon kanske undrar om man kan använda krossad tomat istället… visst kan man det, men hela tomater har en kraftigare och godare smak).
5. Häll dem i grytan, addera även vin och buljong. Låt koka upp. I med kycklingbitarna, citronzest och oliver och låt koka i ca 40–45 min. Blanda i grädden efter ca. halva tiden. Smaka av med salt och peppar, red av med majsstärkelse vid behov. Servera ur grytan.
6. Skala och finhacka rödlöken och paprikan, fräs dem i en kastrull. Addera gurkmejan och sedan riset, låt fräsa ytterligare någon minut. Häll i kycklingbuljong och citronsaft och låt koka på svag värme i ca 20 min. Garnera med hackad persilja och oregano. Servera gärna på ett fat.