Superenkelt äppelmos

Två små glasburkar med äppelmos. I bakgrunden finns olika sort äpplen.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det som krävs är en vanlig potatispress. Det här är ett smart sätt om du saknar köksmaskin med passertillsats och vill göra äppelmos. Du behöver varken skala eller kärna ur äpplena. Receptet ger ut cirka 2 kilogram mos.

Ingredienser

  • 2kg
    äpplen, någorlunda jämnstora
  • strösocker
  • citronsyra eller askorbinsyra

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg någorlunda jämnstora äpplen i en långpanna eller i en form som går in i ugnen. Picka äpplena med en provsticka eller en gaffel. Baka dem mjuka mitt i ugnen cirka 35 minuter eller tills de är mjuka. Lägg över ett bakplåtspapper så skvätter det inte i ugnen. Tiden beror på storleken på äpplena och hur mogna eller hårda de är. Titta till dem då och då. Låt dem gärna svalna en stund på plåten.

3. Pressa de mjuka äpplena genom potatispress direkt ner i en stor bunke. Plocka bort skal och kärnhus allt eftersom de fastnar i pressen och är lätta att ta bort.

4. Söta moset lätt efter smak och tillsätt 1 kryddmått citronsyra eller 1 kryddmått askorbinsyra per liter passerat mos. Blanda först citron- eller askorbinsyran i lite av moset och bland sedan med resten av moset. Söta efter smak. För lättsockrat mos cirka 1-1½  deciliter socker per liter passerat mos. Ska det kylförvaras måste man ha mycket mer socker än om man ska frysa moset. Häll upp i rena burkar och sätt på lock.

Dela det här receptet med dina vänner!