Surkål med äpplen och dillfrö

Surkål med äpplen och dillfrö.

Publicerat:

Tillagningstid:

Räkna med några veckor utöver tillagningstid för syrning.

Ingredienser

  • 1kg
    spetskål
  • 2
    äpplen
  • 1tsk
    dillfrö
  • 1tsk
    fänkålsfrö
  • 1msk
    salt utan jod

Så lagar du

1. Ta bort alla dåliga blad från spetskålen. Finstrimla resten av kålen samt äpplena.

2. Massera in saltet så att vitkålen börjar vätska sig, tillsätt fröna.

3. Lägg i en burk, helst med patentlock så att luften kan pysa ut när jäsningen sätter igång. Stampa gärna kålen ytterligare så att det blir tillräckligt med vätska för att täcka kålen. Det är viktigt att ingen kål sticker upp ur vätskan. Fyll inte burken mer än tre fjärdedelar.

4. Förvara burken i rumstemperatur två dagar – lufta två gånger per dag. Därefter ställs burken i temperatur kring 15 grader i två veckor och sedan förvaras den i kylskåp. Surkålen är färdig att äta efter ytterligare några veckor.

Tips

Tänk på att det är viktigt att använda ekologiska råvaror så att det finns naturliga mjölksyrebakterier på dem och att använda jodfritt salt som inte tar död på de goda bakterierna.

Dela det här receptet med dina vänner!