Surkålspaj med öl
Publicerat:
2018-01-26Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Fyllning
- ¾dlströbröd
- 1 ½dllättöl
- 500gnötfärs
- 1stor gul lök, finhackad
- 1 ½tsksalt
- ½tsknymald peppar
- 1tskkummin
- 5enbär
- 2msksmör
- 350gsurkål
- 1tärning kött- eller grönsaksbuljong
- 2-3dlvatten
Pajdeg
- 2dlvetemjöl, 120 g
- 1krmsalt
- 100gkallt smör
- 100gkokt riven potatis
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd med öl. Låt svälla 10 minuter.
2. Blanda köttfärs, lök, salt, peppar, kummin och enbär med ströbrödet. Stek färsen i smör och dela den samtidigt med stekspade eller gaffel.
3. Skölj kålen i ett durkslag. Lägg ned kålen och smula ner buljongtärningen och tillsätt vatten. Sjud ca 10 minuter utan lock. Rör om då och då. Smaka av om det behövs.
4. Lägg ned blandningen i en ugnsform ca 26 cm i diameter.
5. Pajdeg: Blanda vetemjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt potatisen och kör endast en kort stund.
6. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper. Kyl degen om den är svår att hantera. Täck formen med degen. Skär runt kanterna och nagga med en gaffel. Gör gärna någon dekoration om du får degrester.
7. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter tills pajlocket fått fin färg.