Surkålspaj med öl

Surkålspaj med öl.

Publicerat:

Tillagningstid:

I all sin enkelhet är det här en överraskande god paj.

Ingredienser

4 - 6portioner

Fyllning

  • ¾dl
    ströbröd
  • 1 ½dl
    lättöl
  • 500g
    nötfärs
  • 1
    stor gul lök, finhackad
  • 1 ½tsk
    salt
  • ½tsk
    nymald peppar
  • 1tsk
    kummin
  • 5
    enbär
  • 2msk
    smör
  • 350g
    surkål
  • 1
    tärning kött- eller grönsaksbuljong
  • 2-3dl
    vatten

Pajdeg

  • 2dl
    vetemjöl, 120 g
  • 1krm
    salt
  • 100g
    kallt smör
  • 100g
    kokt riven potatis

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd med öl. Låt svälla 10 minuter.

2. Blanda köttfärs, lök, salt, peppar, kummin och enbär med ströbrödet. Stek färsen i smör och dela den samtidigt med stekspade eller gaffel.

3. Skölj kålen i ett durkslag. Lägg ned kålen och smula ner buljongtärningen och tillsätt vatten. Sjud ca 10 minuter utan lock. Rör om då och då. Smaka av om det behövs.

4. Lägg ned blandningen i en ugnsform ca 26 cm i diameter.

5. Pajdeg: Blanda vetemjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt potatisen och kör endast en kort stund.

6. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper. Kyl degen om den är svår att hantera. Täck formen med degen. Skär runt kanterna och nagga med en gaffel. Gör gärna någon dekoration om du får degrester.

7. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter tills pajlocket fått fin färg.

Dela det här receptet med dina vänner!