Surprise de Nina

Surprise de Nina från Vår tid är nu.

Publicerat:

Tillagningstid:

I hemlighet skapar Calle en överraskningsrätt till Nina för att pigga upp henne och visa henne sin kärlek under hennes svåra graviditet. I sin anteckningsbok skriver han: Ett skal av maräng och när man skär igenom – en sötsur överraskning. Sockerkaka, hallon och citronglass. Idén till Surprisen kommer från Malin Nevander som skrivit manus till det avsnittet.

Ingredienser

4portioner

Hallonsorbet

  • 1dl
    vatten
  • dl
    socker
  • 1
    gelatinblad
  • 250g
    hallon
  • 1
    äggvita
  • 2msk
    citronsaft

Citronglass

  • 2dl
    mjölk
  • 2dl
    grädde
  • 1dl
    socker
  • 4
    äggulor
  • 1
    citron, saft och skal

Maräng

  • ½dl
    vatten
  • dl
    socker
  • 4
    äggvitor

Sockerkaka

  • 3
    ägg
  • dl
    socker
  • dl
    vetemjöl
  • ½dl
    potatismjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 2msk
    grädde

Så lagar du

Hallonsorbet

1. Ta en större rundbottnad skål och en mindre. Till sorbeten, koka sockerlag på vatten och 1½ dl socker. Låt kallna.

2. Blötlägg gelatinet och rör ner det i sockerlagen tillsammans med hallon och 2 msk citronsaft.

3. Vispa 1 äggvita, rör ner i hallonsmeten och kör i glassmaskin eller frys i bunke några tim, rör då och då i sorbeten.

4. Klä den mindre formen med plastfilm och fyll med hallonsorbet och frys i minst 3 timmar.

Sockerkaka

1. Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt grädden.

2. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ned i smeten.

3. Fördela smeten jämnt över en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 5 min i 250 grader.

2. Klä den större formens insida med plastfilm och fodra den med sockerkaka genom att skära ut bitar så att hela skålens innersida är täckt.

Citronglass

1. Sjud mjölk, grädde och citronzest. Vispa 1 dl socker och äggulor pösigt och tillsätt citronsaft från 1 citron.

2. Häll varm gräddmjölk över äggvispet och häll därefter tillbaka glassmeten i kastrullen. Sjud tills smeten tjocknar.

3. Kör i glassmaskin och fyll den större skålen med glassen.

Montering 1

1. Ta ut hallonsorbeten som nu är helt fryst, ta bort plastfilmen, tryck ner och centrera sorbeten i den halvfrysta citronglassen. Frys i ytterligare några timmar.

Maräng

1. Koka ½ dl vatten tillsammans med 2,25 dl socker till 121 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

2. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna och vispa samtidigt på full hastighet med elvisp tills marängen är kall.

Montering 2

1. Ta glassbomben ur sin skål och avlägsna plastfilmen. Spritsa maräng i önskat mönster så att den täcker sockerkakan. Bränn av marängen med brännare eller kör i ugn, 5 minuter, 250 grader. Servera direkt.

Dela det här receptet med dina vänner!