Susannes äppelchutney

Äppelchutney i glasburk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Äppelchutney är ett utmärkt sätt att ta tillvara på höstens skörd. Passar som tillbehör till nästan allt.

Ingredienser

  • 1kg
    syrliga äpplen
  • 2st
    ekologiska citroner
  • 1st
    liten gul lök, finhackad
  • 1st
    röd spansk peppar, skivad (ju fler kärnor du har kvar, desto hetare chutney)
  • 2st
    små kanelbitar
  • 10st
    gröna kardemummakapslar
  • 1tsk
    ingefära, malen
  • 2tsk
    bruna senapsfrön
  • 1paket
    "syltsocker 1+3" (330 g)
  • 1dl
    torkade tranbär
  • 100g
    skållad mandel eller rostade, skalade hasselnötter (valfritt)

Så lagar du

1. Skala äpplen, lägg i kallt citronvatten (1 citron). Skär äpplen i bitar ca 2x2 cm. Lägg ner hälften i en kastrull, pressa 1 citron över.

2. Tillsätt lök, spansk peppar, kanel, kardemumma, ingefära och senapsfrön. Låt koka på svag värme cirka 15 minuter. Rör ibland så att det inte bränner fast.

3. Tillsätt resterande äpplen, syltsocker och torkade bär. Koka 5 minuter. Avsluta med att röra ner mandel eller nötter. Förvara svalt.

Tips: Blanda med 1 dl chutney med 1 dl crème fraîche så får du en jättegod sås till grillat.

Dela det här receptet med dina vänner!