Susannes godaste köttbullar

Susannes godaste köttbullar.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassiker som alltid är rätt. Jag gör köttbullar på älg- eller nötfärs, men det går lika bra med lamm- eller blandfärs. Lagas med mycket kärlek för bästa resultat.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    ekologisk köttfärs av nöt- eller älg
  • 1
    liten gul lök, riven eller finhackad
  • ½dl
    ströbröd eller havregryn
  • 1dl
    mjölk
  • 1
    ägg
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1msk
    kalvfond
  • 1tsk
    soja
  • 2tsk
    senap
  • 2-3msk
    potatismjöl eller idealmjöl
  • smör till stekning

Gräddsås

  • 2dl
    grädde (kokbar)
  • senap
  • kalvfond
  • salt och peppar

Till servering

  • potatismos eller kokt potatis
  • rårörda lingon
  • pressgurka

Så lagar du

1. Stek löken gyllene i smör, låt svalna. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.

2. Blanda färs, peppar och salt. Nu börjar färsen bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl.

3. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma små köttbullar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper.

4. Stek bullarna gyllene i smör i omgångar. Flytta över till en annan panna.

5. Efter sista stekningen slår du grädde i pannan, kokar upp och smakar av med kalvfond, senap, salt och peppar. Red av med majsena om du önskar tjockare sås.

6. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen eller servera dem separat.

7. Servera med potatismos eller kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Dela det här receptet med dina vänner!