Sushi

Tillagningstid:

Ris, lax och grönsaker på bordet.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sushi är faktiskt namnet på det vinägermarinerade riset och inte, som många tror, den råa fisken. Ett rundkornigt ris av högsta klass är grunden till en bra sushi. I detta recept gör vi två varianter; Sushirulle med lax och Vegetarisk sushi.

Ingredienser

8–10 portioner

Sushivinäger och sushiris

  • 10 delar
    risvinäger
  • 8 delar
    strösocker
  • 2 delar
    grovt havssalt, flingsalt
  • ca 10 cm
    kombu, tjockt sjögräs

Sushiris

  • 1 liter
    japanskt ris, rundkornigt
  • liter
    vatten, kallt
  • 2 dl
    sushivinäger

Sushirulle med lax

  • 6 skiva(or)
    kallrökt lax, tunna
  • 4-5 dl
    sushiris, färdigkokt
  • 100 g
    rå lax
  • 1
    gurkstav
  • 1
    salladslök, motsvarande gräslök
  • 2 msk
    marinerade böngroddar
  • ½ tsk
    wasabi

Marinerade böngroddar, Japansk pickles

  • 250 g
    böngroddar, färsk
  • 1 tsk
    salt
  • 2 klyfta(or)
    vitlök
  • 3
    salladslökar
  • 2 tsk
    sesamfrön, svarta
  • 1 tsk
    sesamolja

Vegetarisk sushi

  • 2
    stora tomater, helst plommontomater
  • 2
    paprikor, röda
  • 1 st
    aubergine
  • olivolja
  • dl
    sushiris, färdigt
  • 1
    rödlök
  • 5 cm
    purjolök
  • bit(ar)
    rättika, liten
  • mejram eller kyndel

Till servering

  • ingefära, inlagd
  • wasabi
  • rödlök
  • soja

Så lagar du