Sushi | Maki

Sushi maki (rullar)

Publicerat:

Kock: Junko Sano Janze

Ingredienser

4portioner

  • 10dl
    sushi ris eller grötris (rundkornigt ris)
  • 10dl
    vatten

Vinägerblandning

  • 1dl
    risvinäger
  • ¾dl
    socker
  • 1tsk
    salt

Maki

  • gurka, avlånga stavar
  • paprika, stavar
  • 100g
    Philadelphia ost
  • 2skiva(or)
    kallrökt lax
  • ruccola

Så lagar du

1. Skölj riset noggrant i kallt vatten (5-6 gånger) tills sköljvattnet inte är så grumligt längre. Låt det sköljda riset stå i ett durkslag så att det rinner av en stund. Lägg sedan riset i en kastrull (helst i en teflonkastrull för att underlätta diskningen sedan) och tillsätt den exakta mängden vatten.

2. Låt det stå i minst 30 minuter (det kan också stå över natten i kylskåp) för att blötlägga riset.

3. Koka upp riset i en kastrull med lock på högsta värme först. När riset börjat koka dra ned till lägsta värme och koka 15 minuter. Om det kokar över så flytta kastrullen från spisen en liten stund (lyft ej locket under kokningen).

4. Efter kokning får riset stå utan värme, men med lock í ca 15 minuter för att ånga riset.

5. Blanda alla ingredienser till vinägerblandning i ett glas och rör om så att sockret och saltet löser sig.

6. Häll upp riset på en ren ugnsform eller bricka. Sprid ut riset i ett jämt lager med hjälp av en träslev eller en matsked.

7. Tillsätt vinägerblandning i riset försiktigt, blanda riset hastigt med ena handen samtidigt som riset fläktas med t.ex. solfjäder i den andra handen.

8. Det tar ca 10 minuter tills riset är ordentligt blandat och avsvalnat till fingertemperatur. Efter detta momentet får riset en fin glans och lagom sötma av vinägerblandningen.

9. Nu är riset färdigt att göra riskuddar och maki rullar!

Futo-maki (stora sjögräsrullar)

1. Använd ett helt nori-blad. Lägg norin (glansiga ytan nedåt) på bambumattan.

2. Bred ut riset jämt på norin så att riset täcker norin, men lämna en remsa på ca 1,5 cm i båda ändorna av norin. Lägg stänger av de önskade ingredienser tvärs över bladet.

3. Rulla försiktigt ihop futo-makin men ändå med lite styrka så att rullen inte blir lös. Blöt ner andra remsan med vatten och rulla ihop till ett rör. Pressa ihop lösa ändar. Doppa en välslipad kniv i vatten och skär Futo-makin i ca 1,5 cm tjocka bitar.

Dela det här receptet med dina vänner!