Sushi på surströmming

Sushi på surströmming.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vågat recept för den nyfikna! Du kan också göra receptet på sardiner eller ansjovis.

Ingredienser

4portioner

  • 4-6st
    surströmmingsfiléer, rensade
  • 2msk
    teriyakisås
  • 1msk
    sesamfrön, rostade
  • 1tsk
    wasabi
  • ½dl
    picklade rädisor, i skivor

Ris

  • 3dl
    sushiris
  • 4dl
    vatten
  • 4msk
    japansk risvinäger
  • 2msk
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • soja

Så lagar du

1. Börja med att skölja riset noga i kallt vatten. Lägg det sköljda riset i en kastrull och häll sedan på vattnet. Låt det sedan stå under lock ca 30 minuter. Skölj sedan riset ytterligare 56 gånger.

2. Ställ kastrullen på en platta och koka upp riset, sänk sedan värmen och sjud i ungefär 15 minuter på svag värme under lock. Låt vattnet koka in ordentligt.

3. Ta kastrullen åt sidan och låt riset stå 10 minuter under lock. Häll sedan upp riset i en lämplig skål.

4. Blanda ihop vinäger, socker och salt väl så att sockret löser upp sig.

5. Häll blandningen över riset och blanda varsamt med handen, gärna med en plasthanske som du fuktar i en liten vattenskål. Låt riset svalna ordentligt.

6. Forma riset till ovala bollar. Lägg sedan surströmmingsfiléerna på riset och pensla lätt med teriyakisås. Servera med wasabi, soja, sås eller teriyakisås och skivade, picklade rädisor.

Dryckesförslag

Alkoholfri öl, alkoholfri nubbe eller mjölk.

Dela det här receptet med dina vänner!