Sushi på svenska råvaror

Sushi på svenska råvaror.

Publicerat:

Denna rätt tycker jag visar på att allt är möjligt med svenska råvaror. Att skapa sushi på svenska är nog det bästa partytrick jag nu bemästrar. För er som är lite nördiga och redan kan detta så säger jag bara: En ny dimension!/Paul Svensson.

Ingredienser

6–8 portioner

Sushiris på havre

  • 660 g
    havreris (blötlagd vikt)
  • 540 g
    vatten
  • 120 ml
    sushivinäger

Sushivinäger

  • 5 dl
    äppelcidervinäger
  • 1 dl
    vatten
  • 100 g
    salt
  • 25 g
    socker

Noriark

  • 100 g
    svensk purpurtång, torkad eller 250 g färsk

Nigiri på salladsstam och wasabi

  • 2
    celtuce (sparrissallad)
  • 1 tsk
    grillad olja (se separat recept)
  • 1
    wasabi
  • gräslöksblommor
  • salt och socker

Nigiri på butternutpumpa och sockerbeta

  • 1
    butternutpumpa
  • 1
    sockerbeta
  • 1
    svensk ingefära
  • 1 dl
    ättika
  • 2 dl
    socker
  • 3 dl
    vatten
  • 3 dl
    rapsolja till confitering

Maki

  • 1
    mogen gurka, gul
  • 1 dl
    ättika
  • 1 dl
    socker
  • 2 dl
    gurkvatten
  • 10
    havssälting
  • 8
    wasabiblad
  • 1
    minifänkål
  • 10
    sjökorall
  • 10
    ostronblad
  • rostad lök

Svensk dashi

  • 30 g
    torkad simrisalg
  • 1 handfull
    rökt champinjon
  • 1 liter
    vatten
  • 1 nypa(or)
    salt

Svensk sushisoja

  • 1 dl
    ärtsoja
  • ½ dl
    svensk dashi

Kewpie-majonnäs

  • 2
    äggulor
  • 3 msk
    maltvinäger
  • 1 msk
    dijonsenap
  • ½ klyfta(or)
    vitlök, riven
  • 2 msk
    svensk dashi
  • 2-3 dl
    matolja
  • salt

Så lagar du