Sushimuffins med gurkros

Sushimuffins med gurkros.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sushi + muffinsplåt = sushimuffins = sant. Supergod sushi som tar ett litet projekt att göra, men det är det värt. Typiskt bra lördagsaktivitet! Hoppas det smakar!

Ingredienser

4portioner

Sushiris

  • 3dl
    sushiris
  • 3 ½dl
    vatten
  • 1dl
    risvinäger
  • ½dl
    strösocker

Sojamajonnäs

  • 2dl
    majonnäs
  • 2msk
    soja

Övrigt

  • ½
    gurka
  • 300g
    laxfilé (frys och låt sedan tina så att eventuella parasiter dör)
  • 3msk
    sesamfrön
  • 4-5st
    noripapper
  • 2
    avokados
  • ev andra sushitillbehör som du gillar
  • muffinsform

Så lagar du

Sushiris 

  1. Skölj riset ordentligt tills vattnet du sköljer riset inte är grumligt längre. Lägg sedan riset i en kastrull med kallt vatten och låt riset dra i 30 minuter.
  2. Koka upp risvinäger, socker och vatten tills sockret löst sig. Nu har du gjort den vinägerlag. Ställ den åt sidan så länge.
  3. Koka upp vattnet och sänk därefter temperaturen till lägsta möjliga. Sjud i ca 15-20 minuter, tills vattnet är borta och riset är färdigt. Dra bort kastrullen från värmen och låt dra under lock i ytterligare 10 minuter.
  4. Blanda i vinägerlagen med riset, lite åt gången. Rör om med en slickepott och rör försiktigt, så att riset inte tar skada!
  5. Nu är sushiriset färdigt. Låt det svalna innan du börjar göra muffinsen!

Gurkrosor 

  1. Använd en osthyvel för att hyvla tunna, runda gurkskivor.
  2. Ta en gurkskiva och gör ett kors i kärnhuset.
  3. Rulla ihop 3 gurkskivor och stick ner dem i gurkskivan som du precis gjorde ett kors i (2). Nu har du förhoppningsvis skapat något som ser ut som en gurkros.
  4. Skär av en bit av ”botten” så att rosen kan stå stabilt. Det kan vara lite pilligt och ta lite tid innan du får till rätt tjocklek på gurkskivorna.

Lax och avokado

  1. Skiva laxen och avokadon i tunna skivor.
  2. Har du andra tillbehör så förbered dem nu.

Sojamajonnäs

  1. Blanda majonnäsen med sojan. 

Servering av sushimuffins

  1. Ta fram en muffinsplåt.
  2. Skär eller klipp noribladen i ca 1,5–2 cm tjocka band.
  3. Lägg två band i ett kors i botten av en muffinsgrop. Nu sticker noribanden upp på sidorna, det ska de göra. Fyll muffinsgropen med sushiris och tryck ut det i formen. Vik sedan över noribanden så att det ser ut som ett paket. 
  4. Ta ut rispaketet ur formen och lägg upp det på en tallrik när du garnerar. 
  5. Garnera med en gurkros och lax, avokado eller andra tillbehör. Strö över sesamfrön och ringla över lite av sojamajonnäsen.
  6. Din sushimuffins är klar! Smaklig spis!

Dela det här receptet med dina vänner!