Svampmosaik med bönor, majs och sambal mayo

Svampmosaik med bönor, majs och sambal mayo.

Publicerat:

Tillagningstid:

Enkel och smakrik rätt som du kan variera beroende på vilka bönor du har hemma. Du får gärna använda lite mindre bönor så du har en ganska jämn form på mosaiken.

Ingredienser

4portioner

  • 170g
    champinjoner på burk, eller färska om du har
  • 100g
    ostronskivling, egenodlad eller köpt färsk eller torkad, går att ersätta med burk svamp också
  • 100g
    fryst bladspenat, går bra med torkad eller färsk också
  • 1burk(ar)
    valfria bönor, ca 400 g
  • 1tsk
    salt
  • 1
    grönsaksbuljongtärning
  • 100g
    majskorn på burk eller frysta
  • 1tsk
    vitlökspulver, eller färsk vitlök
  • 100g
    cocktailtomater på burk eller färska
  • saft från en halv lime, går att använda koncentrat på flaska
  • 3msk
    olivolja, eller annan matolja
  • salt och peppar att smaka av med

Sambal-mayo

  • 1msk
    sambal oelek
  • 2dl
    majonnäs
  • 1tsk
    farinsocker
  • saft från en halv lime, går att använda koncentrat på flaska
  • salt och peppar att smaka av med
  • 1msk
    paprikapulver

Så lagar du

1. Börja med att fräsa svampen och majsen i 1 msk olivolja.

2. Låt vätskan i svampen ånga bort så att svampen och majsen blir torr och får en fin gyllenbrun yta.

3. Slå på resten av olivoljan och fräs sedan resten av ingredienserna. Slå ner temperaturen på stekpannan och låt vätskan puttra ihop ordentligt utan att det bränns.

4. Smaka av med salt och peppar och servera direkt med sambal-mayo. 

Sambal-mayo

Blanda samtliga ingredienser i en bunke smaka av med salt och peppar. Använder du färsk lime så spara och torka skalet, men inte de vita delarna som blir lite beska.

Tips

En bra grej då man både sparar lite pengar, miljö och kan ha då man sitter isolerad är en egen svampodling. Detta kan man köpa på nätet eller i välsorterade livsmedelsbutiker eller hos en trädgårdshandlare.

Du köper ett färdigt mycel så du bara behöver vattna med en sprayflaska ca 3 gånger per dag. Sedan tar det ca 1 vecka innan du kan börja skörda.

Dela det här receptet med dina vänner!