Svamppaj med bacon

Svamppaj med bacon

Publicerat:

Tillagningstid:

När skogen är full med svamp – plocka och njut, inte bara av kantareller utan av en massa andra härliga svampsmaker! Vi använde även soppar och taggsvamp som inte behöver förvällas, och det blir en härlig smakrik skogspaj.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 620g
    blandsvamp
  • 1
    gul lök
  • 1dl
    ättika
  • 2dl
    socker
  • 3dl
    vatten
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 3
    enbär
  • 5
    ägg
  • 4dl
    mjölk
  • 1dl
    grädde
  • salt
  • svartpeppar

Pajskal

  • 250g
    vetemjöl
  • ½dl
    vatten
  • ½
    ägg
  • 65g
    smör
  • 140g
    bacon
  • 15g
    riven parmesan

Senapsdressing

  • 1dl
    svampinlaggningslag
  • 2tsk
    dijon
  • lite olivolja

Så lagar du

Snabbinlagd svamp

1. Koka upp ättika, socker, enbär och vatten. Slå varm över 120 g välrensad svamp. Lägg i en kvist rosmarin och låt stå minst 1 timme.

2. Ta tillvara inläggningslagen och gör en senapsdressing genom att vispa ihop med dijonsenap och lite olja.

Svamppaj

1. Stek fintärnad bacon tills det är knaprigt.

2. Blanda alla ingredienser till pajskalet, inklusive bacon och baconstekfett, i en matberedare.

3. Kavla ut och fodra en smörad form med pajdegen. Förbaka 10 minuter på 170 grader tills lätt gyllene.

4. Stek resten av svampen och den finhackade löken i lite olja. Avsluta med en klick smör för smakens skull och smaka av med salt och svartpeppar.

5. Vispa ägg med mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar.

6. Fördela svampen i pajskalet och slå sedan över äggstanningen. Baka i ugn på 175 grader tills stannad, ca 25–30 minuter.

7. Servera pajen toppad med inlagd svamp, grönsallad och senapsdressing.

Dela det här receptet med dina vänner!