Svamprisotto

Publicerat:

Till en äkta italiensk risotto använder man vialoneris eller carnaroliris. Det odlas i Italien och är ett rundkornigt ris. Vialone räknas till det allra finaste. Viktigt när man gör risotto är att riskornen får behålla sin kärna så att det har tuggmotstånd kvar.

Ingredienser

6 portioner

  • 2
    bananscharlottenlökar
  • 200 g
    ca, svart trumpetsvamp, kantareller eller 250 g portabella eller skogschampinjoner
  • 2 msk
    olivolja
  • 5 dl
    carnaroli- eller vialoneris, 400 g
  • 2 dl
    torrt, vitt vin
  • 1 liter
    vatten
  • ½ dl
    kycklingfond eller 2 hönsbuljongtärningar
  • 30 g
    smör
  • 2-3 dl
    riven parmesanost
  • ½ tsk
    salt
  • 2 krm
    nymald svartpeppar

Så lagar du