Svamprisotto med ugnsrostade rotfrukter

Svamprisotto med ugnsrostade rotfrukter

Publicerat:

Tillagningstid:

Krämig italiensk rätt, här serverad med höstens bästa ingredienser.

Ingredienser

  • 1dl
    finhackad schalottenlök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    smör
  • 2tsk
    finhackad timjan
  • 1dl
    torkad svamp (Karl Johan eller blandad svamp)
  • 1dl
    kantareller eller champinjoner
  • 4st
    portabello svampar
  • 2msk
    olivolja
  • 2st
    morötter
  • 2st
    palsternackor
  • 3dl
    risottoris
  • 1dl
    vitt vin
  • 1liter
    buljong (kyckling eller grönsaks) eller vatten
  • 1dl
    riven parmesanost
  • 50g
    smör
  • ½dl
    hackad bladpersilja
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 2dl
    tomater i olika färger

Så lagar du

1. Lägg den torkade svampen i ljummet vatten och låt den stå tills den har mjuknat. Ta bort foten från Portabellon och lägg hattarna uppochner i en ugnssäker form. Skala rotfrukterna och dela dem på längden. Lägg även dessa i formen.

2. Hacka en vitlöksklyfta och en tesked timjan och strö detta över svamphattarna och rotfrukterna. Häll på ett par matskedar olivolja, lite salt och peppar. Baka i ugn på 170 grader i ca 20 minuter. Under tiden kan du börja på risotton.

3. Hacka ner den torkade svampen och skär den färska i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smöret i en kastrull. Häll i timjan och svamp och fräs i ett par minuter. Häll i risottoriset och fräs tillsammans med svampen.

4. Tillsätt vinet och buljong så att det täcker riset. Fyll på med resten av buljongen efter hand och låt alltsammans koka under kärleksfull omrörning. Det tar ca 20 minuter.

5. Ta sedan av kastrullen från spisen och rör ner parmesanosten och 50 g smör. Risotton skall bli härligt krämig. Avsluta med att vända ner hackad bladpersilja och vitvinsvinäger.

6. Lägg upp risotton i tallrikar och toppa med den bakade Portabellon, rotfrukterna, riven parmesan, små tomater och lite bladpersilja.

Dela det här receptet med dina vänner!