Pizza med björnkött, renkött, ost och kantareller
Publicerat:
2014-10-08Ett mycket gott recept på pizza med inspiration och ursprung i Sveg.
Ingredienser
Pizzadeg
- 1/4 paketjäst
- 1 dlljummet vatten
- 2 1/2-3 dlvetemjöl
- 2 mskolivolja
Tomatsås
- 300 gfärska tomater
- 1 strödlök
- 1 klyfta(or)vitlök
- 1 tsksocker
- 2 mskolivolja
- 1 tskvit balsamvinäger
Fyllning
- 50 gsuovas (lättrökt renkött)
- 50 grenparma
- 50 gbjörnsalami
- 100 gkantareller
Pizzasallad
- 2 dlriven rättika
- 0,5 dlriven kålrabbi, majrova och kålrot
- 1 dlrapsolja
- 2 mskvit balsamvinäger
- 1/2 tsksalt
- 1 tsksocker
- 1 krmmellanmalen svartpeppar
Så lagar du
Pizzadeg:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och olivolja. Arbeta in större delen av mjölet, spara lite till utbakningen. Jäs 20–30 minuter.
Tomatsås:
Skålla tomaterna och finhacka dem. Hacka rödlöken och vitlöksklyftan. Fräs lök och vitlök tills de har mjuknat. Häll i tomathacket och vita balsamvinägern, sjud på svag värme till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Finfördela med stavmixer eller i matberedaren. Kyl ner såsen.
Pizza:
Skär suovasen och parman i skivor. Skiva björnsalamin mycket tunt. Baka ut pizzabotten, bred på tomatsåsen. I mitten suovas sedan renparma avsluta sedan ytterst med björnsalami. Riv Utopia ost eller annan ost med hög fetthalt och lägg över. Grädda 12 min i 250 grader. Under tiden stek 100 grader förvällda kantareller eller 4 hg. färska knaprigt. Salta och peppra. Lägg kantareller på pizzan. Strö över lättstött rosépeppar och lite salladstimjan.
Pizzasallad:
Lägg rättikan och kålrabbi, majrova och kålrot i en skål. Koka en lag av rapsolja, vit balsamvinäger, salt, socker samt mellanmalen svartpeppar. Häll detta hett över de rivna rotfrukterna. Låt svalna.