Sverigebakelse
Publicerat:
2016-06-07Ingredienser
8 - 10portioner
- 2ägg
- 3dlsocker
- 1mskflytande honung
- ½vaniljstång (fröna)
- rosenolja/essence (kvantiteten beror på koncentrationen i oljan, så här får man gå på feeling)
- 1krmsalt
- 1 ½dlvetemjöl
- 100gsmält smör
- 1dlpistaschnötter, grovhackade
- mörk choklad
- snabbkaffe
Chokladkräm
- 100gvit choklad
- 2äggulor
- 2,5dlgrädde
- gelatin
Så lagar du
1. Blanda samman socker, honung, ägg och rosenvatten. Rör ner salt, vanilj, nötter och mjöl, och slutligen det smälta smöret.
2. Häll ut i bröad form så det blir ca 2-3 cm tjockt lager och grädda i ca 20 minuter i 175 grader till en seg kaka.
3. Smält chokladen och rör ner en liten, liten dust av kaffepulvret. Ringla sedan över den svalnade kakan.
4. Skär ut runda bottnar, ca 8 cm i diameter.
Chokladkräm
1. Smält chokladen och låt svalna något. Rör sedan ner äggulorna och se till att det blandas ordentligt. Låt smeten svalna helt.
2. Vispa grädden, rör ner gelatin och vänd sedan ner i chokladblandningen. Låt stå svalt några timmar för att stelna. Konsistensen ska vara som en luftig kräm som går att göra en kupol av ovanpå bottnarna.
3. Strö slutligen färska ätbara blommor över bakelsen.