Sweetchililax med mango och mynta
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-03-04Tillagningstid:
Saftig lax med välbalanserad chilihetta och sötsyrliga sås. Mynta och mango passar underbart till och ger en härlig fräsch smak och känsla. Här kan du använda både fryst och färsk lax, välj gärna miljömärkt. Jag skär den i lite större bitar för jag gillar när laxen har lite ”kärna” kvar.
Ingredienser
4 portioner
- 700 gbenfri laxfilé, i bitar
- 3 msksweet chilisås
- 2 klyfta(or)vitlök, rivna
- 1 kgvalfria grönsaker (tex pak choy, morot, broccoli, vitkål), strimlade/i bitar
- 1 strödlök, strimlad
- 1 ströd chili, strimlad
- 3 mskmango chutney
- 2 dlturkisk yoghurt
- 1 stmango, i bitar (eller 1 litet fryst paket)
- salt
- olivolja
- färsk mynta
Så lagar du
1. Lägg lax, sweet chili och vitlök i en påse eller bunke med lock och låt marinera i kylen, gärna ett par timmar.
2. Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig ugn. Lägg grönsakerna i botten på en långpanna, bakpapper om du vill, ringla på olja.
3. Grädda 10 minuter, lägg på lax, röd lök och chili. Salta.
4. Ställ tillbaka i ugnen och låt laxen bli precis färdig, det tar ca 5 minuter i varmluftsugn.
Tips! Om du vill ha mer färg på laxen så grädda högt upp på grill, men var försiktig med bakpapper isåfall så det inte tar eld.
5. Blanda mango chutney med turkisk yoghurt under tiden.
6. Garnera laxen med mango och mynta. Om du vill kan du servera extra potatis, bulgur eller ris till.
Tips! Koka ris av valfri sort och smaksätt med rivet limeskal.