Syltade kantareller

På en skärbräda av trä står en burk med kantareller i lag, vi ser kantareller, rödlök och svartpeppar i det öppna locket.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Med ett svampår som detta kan det vara svårt att veta vad man ska göra av all sin svamp. Varför inte prova på att sylta.

Ingredienser

  • 1liter
    kantareller
  • 6dl
    vatten

Lag

  • 1dl
    ättiksprit (12%)
  • 2dl
    socker
  • 3dl
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 10st
    svartpepparkorn
  • 1,5tsk
    senapskorn
  • 1st
    rödlök (valfri)
  • 1st
    röd chili (valfri)

Så lagar du

1.Rensa kantarellerna noga. Lägg i en varm och torr stekpanna. Låt sjuda tills svampen slutar vätska sig. Svampen ska inte få en stekyta utan släppa ifrån sig vätska, detta tar ca 10 min. Låt svampen kallna helt.

2.Sterilisera glasburkar. Lägg på en plåt i en kall ugn. Sätt på värmen på 180°, över och undervärme. Låt stå i 30 min. Ta ut från ugnen och låt kallna.

3.Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt, senapsfrön och pepparkorn. Dra bort från värmen.  Valfritt att hacka lök i klyftor, finhacka chili. Varva lök, kantareller och chili i en glasburk, häll över lagen. Låt svalna med locket på glänt. 

Förvara i kylen, klarar sig fint i kylen upp till 6 månader.

 

Dela det här receptet med dina vänner!