Syrenmarängsviss

Syrenmarängsviss med jordgubbar, syren och tusenskönor.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Blommiga maränger lyfter vilken dessert som helst. Receptet är skapat av Lisen Sundgren som är expert på vilda, ätbara växter.

Ingredienser

4portioner

Syrensocker

  • 3dl
    strösocker
  • 3-4st
    syrenblomsklasar

Gatkamomill-grädde

  • 4dl
    vispgrädde
  • 5-10st
    blommande gatkamomillstjälkar

Vilda maränger

  • 3st
    äggvitor
  • 3dl
    syrensocker
  • ½tsk
    vinäger eller citronsaft

Till servering

  • jordgubbar

Så lagar du

Syrensocker

1. Dra av blommorna från blomklasen och lägg dem i en skål tillsammans med sockret. Mixa så blommorna finfördelas.

Gatkamomill-grädde

1. Skölj gatkamomillen och lägg på en handduk att torka upp. Häll upp grädden i en skål. Lägg i gatkamomillen och ställ skålen i kylskåp över dagen. Sila bort blommorna.

Syrenmaränger

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum i en bunke. Vispa ned syrensockret, lite i taget, och vinägern/citronsaften, till en styv maräng.

3. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Marängerna får gärna vara lite sega inuti. Låt svalna.

Servering

1. Vispa gatkamomill-grädden fluffig.

2. Lägg en handfull jordgubbar i botten på varje skål. Låt några maränger vila ovanpå. Klicka på rikligt med grädde. Strö några blommor ovanpå.

3. Serveras med fördel i en solig berså!

Dela det här receptet med dina vänner!