Tagliatelle med agretti och buffelmozzarella

Tagliatelle med agretti och buffelmozzarella.

Publicerat:

Tillagningstid:

En av den italienska vårens primörer är agretti – sodaört på svenska. Smaken påminner om spenat och sparris med en ton av hav. Passa på om du hittar i grönsakshyllan eller på menyn. Hittar man inga agretti kan man hyvla sparris tunt istället och laga på samma vis.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    tagliatelle (gör gärna egen, se relaterat recept)
  • 350g
    agretti (ersätt med tunt hyvlad sparris eller babyspenat)
  • 2msk
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • ½dl
    vatten
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 4-5
    sardeller
  • 250g
    buffelmozzarella
  • 1
    citron, zesten
  • 1-2skiva(or)
    dagsgammalt bröd
  • 4msk
    olivolja

Så lagar du

  1. Ansa agretti ordentligt och skölj i kallt vatten.
  2. Sätt på vatten till pastan och salta ordentligt.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Lägg i vitlöken och stek den någon minut. Lägg i agretti och mjukstek dem några minuter.
  4. Häll på vatten och låt sjuda på svag värme. Lägg i sardeller och rör om så de löser upp sig helt. Ställ åt sidan.
  5. Riv eller ”tussa” brödet i små bitar.
  6. Häll olivolja i en stekpanna, lägg brödet i den fortfarande kalla pannan och hetta upp. Stek tills brödet fått fin färg och är krispigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Koka pastan enligt anvisningar på paketet eller i ca 3 minuter om du använder hemgjord pasta.
  8. Häll 2–3 msk pastavatten i såsen med agretti och ställ tillbaka på svag värme. Lägg i pastan och rör om ordentligt.
  9. Lägg upp på portionstallrikar och toppa varje tallrik med riven mozzarella, citronzest och brödsmulor.

Dela det här receptet med dina vänner!