Tareqs egenrökta korv med bröd

Egenrökt korv med bröd

Publicerat:

Tillagningstid:

Tareq Taylor visar hur du gör din egen rökta lammkorv. Till korven serveras coleslaw, sötsur lök och rostad paprika. Rökningen av korven tar cirka tre timmar.

Ingredienser

Lammkorv

  • ca 10 meter
    lammfjälster
  • 1kg
    lammkött (bringa eller sida)
  • 30g
    salt
  • paprikapulver
  • vitlök
  • chilipulver
  • svartpeppar

Coleslaw

  • ½ huvud
    spetskål
  • 1
    fänkål
  • 2st
    salladslök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    äggula
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1tsk
    vinäger
  • 1krm
    salt
  • 1msk
    vatten
  • 2dl
    neutral olja
  • 1dl
    matlagningsyoghurt

Sötsur lök

  • 2
    röda lökar
  • 1dl
    socker
  • 1dl
    vit- eller rödvinsvinäger
  • 1nypa(or)
    salt

Rostad paprika

  • 3–4
    avlånga röda paprikor
  • 1–2
    röda chili
  • ½ tsk
    salt
  • 1msk
    olivolja
  • ½tsk
    ättika

Så lagar du

Rökt lammkorv

1. Lägg fjälstret i kallt vatten i minst 20 minuter. Ta upp det, byt vatten och låt det ligga i kallt vatten tills det ska användas.

2. Putsa köttet från de grövsta senorna. Ta inte bort fettet. Mal köttet grovt i en köttkvarn och lägg sedan köttet i en bunke. Tillsätt salt och samtliga torra kryddor.

3. Tvätta de färska örterna noggrant, hacka dem fint och tillsätt till korvsmeten.

4. Blanda väl och smaka av.

5. Trä fjälstret på en korvspruta eller använd en korvtillsats på köttkvarnen. Börja fylla fjälstret med korvsmet och se till att det blir så jämnt som möjligt och att det inte blir för hårt packat. Knyt en knut i var ände och bind sedan upp till korvar i önskad storlek.

6. Häng korvarna på ett kallt ställe – gärna över natten – och rök dem sedan i en kallrök i cirka tre timmar. Låt korvarna svalna helt i kyl och stek dem sedan i lite olivolja eller grilla dem. OBS! Vill du inte ha rökt smak så kan du hoppa över detta steg och helt enkelt steka dem efter det att de har hängt över natten.

Coleslaw

1. Strimla spetskål, fänkål och salladslök fint och lägg i en skål. Hacka eller pressa vitlöksklyftan i skålen.

2. Lägg äggulan i ett litersmått eller en liten skål och blanda samman med dijonsenap, vinäger, salt och vatten.

3. Vispa i oljan, lite i taget, med en stavmixer eller en visp till en tjock och fin majonnäs.

4. Vänd i matlagningsyoghurten och smaka av med salt. Blanda ihop med grönsakerna till en coleslaw.

Sötsur lök

1. Hacka eller skiva löken fint.

2. Lägg löken i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och koka i cirka 5 minuter. Låt svalna.

Rostad paprika

1. Tvätta paprika och chili. Rosta allt i ugn 250 grader tills de är mörka, cirka 15 minuter.

2. Ta ut ur ugnen och låt svala i en plastpåse, eller i en övertäckt bunke.

3.Skala både paprika och chili och skär sedan ner i mindre bitar.

4. Lägg i en kastrull med salt, olivolja och ättika och koka hastigt samman. Det skall vara en stark men balanserad "paprikaröra” när du är klar. Låt svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!