Tareqs surkål

Tareqs surkål.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Ingredienser

  • 1st
    ekologisk spetskål
  • 2tsk
    salt utan jod
  • 1krm
    dillfrö eller en liten krondillsvippa
  • 1krm
    fänkålsfrö
  • 1krm
    gula senapsfrö

Så lagar du

  1. Skiva kålen i ca 5 mm tjocka skivor.
  2. Lägg i en skål och häll på saltet. Massera kålen hårt eller slå/pressa den med en träklubba tills vattnet släpper så pass att det kan täcka kålen när den pressas ner i bunken.
  3. Tillsätt kryddorna och blanda väl.
  4. Lägg kålen i rena burkar med lock. Pressa ner så att kålen är helt täckt med vätska. Lämna ca 3 cm luft högst upp i burken.  
  5. Låt burkarna stå i rumstemperatur, ca 20 grader, i 2–3 dagar, flytta dem sedan till en svalare plats, ca 12 grader, i två veckor, och sedan in i kylskåpet i minst två veckor. 
  6. Lufta burkarna varje dag de första två veckorna för att släppa ut trycket som bildas.

Dela det här receptet med dina vänner!