Tartar kitfo – etiopisk råbiff

Tillagningstid:

Tartar kitfo – etiopisk råbiff.

Publicerat:

Tillagningstid:

Idag går det knappt att hitta en restaurang som saknar tartar eller råbiff på sin meny. Så vad är det då som gör rätten så genialisk att alla vill göra sin egen tolkning? Jo, detta är nämligen det första lysande exemplet på när en rätt inte låter köttet spela första fiolen, utan att det faktiskt är de tillhörande grönsakerna som skapar magin. Jag lagar en kitfo från det etiopiska köket. Traditionellt äts den efter en längre fasteperiod med bara kött, för att fira att man igen får äta kött. Det är just kryddigheten som gör den lätt att balansera med goda grönsakstillbehör.

Ingredienser

4 portioner

  • 200 g
    innanlår, putsat
  • 1
    huvud bladsallad
  • 1
    gul lök
  • 50 g
    färskost
  • qibe, kryddsmör
  • salt och peppar
  • 4 msk
    qibe
  • picklade grönsaker
  • surdegsbröd, rostat

Qibe, kryddsmör

  • 2 tsk
    fänkålsfrö
  • 2 tsk
    hel spiskummin (eller 1 tsk malen)
  • 2 tsk
    hela kardemummakärnor
  • 1 tsk
    bockhornsklöver (kan uteslutas)
  • 1
    kanelstång
  • 2
    nejlikor
  • 1 tsk
    hel svartpeppar
  • ½ kg
    smör
  • 1
    gul lök, finhackad
  • 1 msk
    ingefära, riven
  • 5 klyfta(or)
    vitlök, rivna

Färskost (Ajib)

  • 1 liter
    fil
  • 1 liter
    yoghurt
  • salt

Picklad rödlök

  • 2
    röda lökar
  • 4 msk
    vitvinsvinäger
  • 1 msk
    socker
  • 1 msk
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du