Tartar på fjällröding med rödbetsyoghurt, harsyra och körvel

Tartar på fjällröding med rödbetsyoghurt, harsyra och körvel

Publicerat:

En lyxig förrätt på fjällröding passar perfekt till fest eller som i vårt fall, ett trädgårdsbröllop. Receptet kräver en hel del förberedelser men resultatet blir fantastiskt!

Ingredienser

4portioner

  • 200g
    pinfärsk fjällröding
  • 3dl
    yoghurt naturell
  • 3
    normalstora rödbetor
  • 2
    små rödlökar
  • 1dl
    vatten
  • 0,5dl
    socker
  • 0,25dl
    ättika 12%
  • salt och peppar
  • ½
    citron

Till garnering

  • 1dl
    färsk harsyra
  • 1
    litet knippe färsk körvel
  • surdegsbröd i mycket tunna skivor
  • kallpressad rapsolja
  • ½
    purjolök – till aska

Så lagar du

Dag 1

1. Skala och dela rödlökarna i små fina båtar. Blanda samman vatten, socker och ättika i en skål och lägg i löken. Låt ligga minst sex timmar, gärna över natten i kyl.

2. Dela och rensa purjolöken. Dra isär den blad för blad och toka den sedan i ugn på 150 grader tills den är helt svart (ca 4 timmar). Smula sedan ner purjon med händerna till ett grovt pulver.

Dag 2, förberedelser

1. Häng yoghurten i ett kaffefilter tills drygt än hälften av vätskan har runnit av.

2. Riv rödbetorna fint och pressa sedan ut all saft eller använd en råsaftcentrifug. Koka ner rödbetssaften till hälften och låt svalna.

3. Blanda samman saften med den avrunna yoghurten och lägg i en spritspåse. Förvara svalt.

4. Pensla brödskivorna med lite rapsolja och torka de sedan i ugn en på ca 150 grader tills de är fint rostade och helt torra. Förvara torrt tills det är dags att servera.

5. Bena ur och skinna fisken noggrant och hacka sedan ner den i små fina bitar.

Dag 2, inför servering

1. Fördela fisken på tallrikar. Salta och peppra lätt. Lägg på bitar av den picklade löken. Kläm över lite citronsaft.

2. Toppa med små toppar av rödbetsyoghurt, harsyra och körvel. Avsluta med surdegskrisp och lökaska.

Dela det här receptet med dina vänner!