Tartar på fjällröding med rödbetsyoghurt, harsyra och körvel
Publicerat:
2016-09-06Ingredienser
4portioner
- 200gpinfärsk fjällröding
- 3dlyoghurt naturell
- 3normalstora rödbetor
- 2små rödlökar
- 1dlvatten
- 0,5dlsocker
- 0,25dlättika 12%
- salt och peppar
- ½citron
Till garnering
- 1dlfärsk harsyra
- 1litet knippe färsk körvel
- surdegsbröd i mycket tunna skivor
- kallpressad rapsolja
- ½purjolök – till aska
Så lagar du
Dag 1
1. Skala och dela rödlökarna i små fina båtar. Blanda samman vatten, socker och ättika i en skål och lägg i löken. Låt ligga minst sex timmar, gärna över natten i kyl.
2. Dela och rensa purjolöken. Dra isär den blad för blad och toka den sedan i ugn på 150 grader tills den är helt svart (ca 4 timmar). Smula sedan ner purjon med händerna till ett grovt pulver.
Dag 2, förberedelser
1. Häng yoghurten i ett kaffefilter tills drygt än hälften av vätskan har runnit av.
2. Riv rödbetorna fint och pressa sedan ut all saft eller använd en råsaftcentrifug. Koka ner rödbetssaften till hälften och låt svalna.
3. Blanda samman saften med den avrunna yoghurten och lägg i en spritspåse. Förvara svalt.
4. Pensla brödskivorna med lite rapsolja och torka de sedan i ugn en på ca 150 grader tills de är fint rostade och helt torra. Förvara torrt tills det är dags att servera.
5. Bena ur och skinna fisken noggrant och hacka sedan ner den i små fina bitar.
Dag 2, inför servering
1. Fördela fisken på tallrikar. Salta och peppra lätt. Lägg på bitar av den picklade löken. Kläm över lite citronsaft.
2. Toppa med små toppar av rödbetsyoghurt, harsyra och körvel. Avsluta med surdegskrisp och lökaska.