Tarte flambée gratinée

Tarte flambée gratinée.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk tarte flambée med skinka, lök och ost. En variant är att utesluta skinkan och i stället toppa med små klickar av löjrom eller kallrökt lax. Det blir också jättegott! Receptet ger 4 tartes om 8 bitar vardera.

Ingredienser

Deg

  • 5dl
    vetemjöl (300 g)
  • ½tsk
    salt
  • 2dl
    vatten (200 g)
  • 2msk
    olivolja

Fyllning

  • 2st
    gula lökar
  • 400g
    rökt skinka
  • 2dl
    lätt crème fraiche
  • 6dl
    riven ost, eller byt ut lite av osten mot skivor av Münsterost

Så lagar du

1. Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och kör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den är alltför kladdig. Täck den med plastfolie och låt den vila en stund medan du förbereder resten.

2. Sätt ugnen på högsta värme och sätt in en plåt.

3. Skiva lökarna tunt och lägg dem i kallt vatten. Låt dem gärna ligga en stund och häll sedan av vattnet i en sil. Spola av och låt dem rinna av väl.

4. Finstrimla skinkan.

5. Kavla ut ¼ av degen på mjölat bord och lägg den på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche men lämna någon centimeter i kanten. Lägg på lök, skinka och ost. Flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Grädda mitt i ugnen 7–10 minuter tills de börjar få fin färg. Värm plåten på nytt innan du gräddar nästa tarte.

Dela det här receptet med dina vänner!