Tarte flambée med äpplen

Tarte flambée med äpplen.

Publicerat:

Tillagningstid:

Samma deg som till salta tarte flambée, men med söt fyllning blir det en läcker dessert. Receptet ger två tartes.

Ingredienser

Deg

  • dl
    vetemjöl
  • 1krm
    salt
  • 1dl
    vatten
  • 1msk
    olivolja

Fyllning

  • 1dl
    lätt crème fraiche
  • 3-4st
    äpplen
  • 4msk
    strösocker
  • ev mald kanel
  • 3msk
    Cointreau eller Grand Marnier

Tillbehör

  • vaniljglass

Så lagar du

1. Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och kör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om degen är alltför kladdig. Strö över mjöl och täck den med plastfolie.

2. Sätt ugnen på högsta värme samtidigt som du sätter in en plåt.

3. Kavla degen till två tunna rundlar på mjölat bord och lägg dem på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche men lämna ett par centimeter vid kanten.

4. Kärna ur och skiva äpplena mycket tunt. Lägg på dem på degen lite omlott.

5. Strö socker över äpplena och eventuellt kanel. Flytta över till den heta plåten och grädda mitt i ugnen 7–10 minuter. Ta ut den när den har fin färg och låt den glida över på en plåt utan papper. Stänk över Cointreau eller Grand Marnier. Tänd på direkt. Servera gärna nygräddad eventuellt med vaniljglass.

Dela det här receptet med dina vänner!