Tarte med nektarin

Tarte med nektarin.

Ingredienser

15 - 20portioner

  • ca 5-8st
    mogna nektariner

Pajdeg

  • 200g
    vetemjöl
  • 100g
    smör
  • ½dl
    vatten
  • 1krm
    salt

Äggstanning

  • 3st
    ägg
  • 1,2dl
    vispgrädde
  • 90g
    strösocker

Så lagar du

1. Blanda ihop vetemjöl, smör, vatten och salt till en pajdeg, men knåda inte för mycket. Lägg degen utplattad i kylen i ca 1 timme.

2. Fodra en pajform, ca 24–28 cm i diameter, och ställ den i frysen i 20 minuter. Om formen har löstagbar botten så kan du slå lite aluminiumfolie runt den på utsidan (så att inte äggstanningen rinner ut när det är dags att grädda formen en andra gång).

3. Sätt ugnen på 200 grader. Häll torra ärtor eller liknande i formen så att det bildas ett tryck på degen.

4. När ugnen nått rätt temperatur, ta den fodrade formen med ärtor och sätt in i ugnen. Grädda pajskalet tills den fått lite färg, ca 10–15 minuter (beroende på ugn). Ta ut formen och låt svalna i ca 10 minuter. Avlägsna ärtorna försiktigt.

5. Vispa ihop äggstanningen i en skål.

6. Dela nektarinerna och ta bort kärnan. Dela halvorna så att det blir femtedelar eller smalare.

7. Lägg nektarinbitarna snyggt i pajskalet, gärna med ”spetsen” uppåt. Häll äggstanningen över nektarinerna och ställ in tarten på 170 grader varmluft i ca 20–30 minuter, eller tills äggstanningen stelnat och fått en fin färg.

Dela det här receptet med dina vänner!