Tarte tatin

Tarte tatin.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 6-8st
    fasta syrliga äpplen (t ex Cox Orange)
  • 50g
    saltat smör (plus en stor klick till karamellen)
  • 1,5dl
    vetemjöl
  • 2-3msk
    kallt vatten
  • 2dl
    socker

Så lagar du

Receptet räcker till en 24–26 cm form.

1. Blanda smöret tillsammans med vetemjöl med fingertopparna. Det ska vara som en ojämn smuldeg. Tillsätt vattnet och knåda till en boll. Knåda inte för mycket, degen blir annars för elastisk. Täck med plastfolie och låt vila en stund i kylen.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och dela äpplena i stora klyftor. Det ska räcka till att fylla formen senare.

3. Ta en stekpanna (gärna gjutjärn) som tål ugnsvärme. Täck botten med sockret och tillsätt lite vatten. Ställ pannan på spisens högsta värme tills karamellen är färdig (låt den inte blir för mörk då pajen blir besk).

4. Rör i en stor klick smör. Tillsätt äpplena tätt packade och grädda i ugnen tills de mjuknar något (10–15 minuter beroende på äppelsort).

5. Kavla ut degen under tiden. Lägg den som ett lock över stekpannan och tryck ner mot kanterna. Grädda 20 minuter till, tills degen är färdig och knaprig.

6. Vänd upp på ett fat och servera ljummen eller kall. Vispad grädde smaksatt med kanel passar bra till, men behövs inte.

Tips

Låt pajen svalna helt innan du vänder upp den. Värm upp den hastigt på spisen (tills den börjar ”sjunga” igen) och sedan vänd upp den på ett serveringsfat.

Dela det här receptet med dina vänner!