Tea and tonic

Tea and tonic

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Espresso Tonic är trendigt, men har du tänkt på att man lika gärna kan använda sig av te? Te går att använda till mycket mer än att dricka som det är. Till den här mocktailen har jag gjort ett sockerlag där teet har fått dra extra länge för att ge mycket smak. Var inte rädd för att låta det stå en stund.

Ingredienser

1portioner

Tesockerlag

  • 2dl
    ekologiskt socker
  • 1dl
    vatten
  • 3-4
    tepåsar av valfri sort
  • 6-10
    pepparkorn

Tea and tonic

  • 3cl
    tesockerlag
  • 2cl
    citronjuice
  • tonic
  • citronskiva eller annat garnityr
  • is

Så lagar du

Tesockerlag

  1. Häll upp vatten och socker i en kastrull och koka upp. Rör om tills sockret smält ordentligt.
  2. Sänk värmen och lägg i pepparkorn. Låt sjuda i 5 minuter.
  3. Stäng av värmen och lägg i tepåsarna. Låt stå och dra i ca 20 minuter.
  4. När sockerlagen fått svalna, häll upp i en glasflaska och ställ in i kylen. Håller i kylskåp cirka en månad.

Tea and tonic

  1. Häll tesockerlag och citronjuice i ett highballglas.
  2. Fyll med is.
  3. Toppa upp med tonic.
  4. Garnera med en citronskiva och eventuellt någon färsk ört.
  5. För extra krydda, dra ett varv med pepparkvarnen över drinken (gärna rosépeppar eller långpeppar).

Tips

Jag gillar att använda Earl Grey-te då bergamott och citrus gifter sig fint med tonic. Men ett fruktte av exempelvis nypon och hibiskus ger en helt annan, spännande smakprofil.

Välj gärna en tonic av bra kvalitet.

Alkohol är en smakbärare i sig, med en hetta som är svår att efterlikna. Men med hjälp av något kryddstarkt kan man få till det väldigt bra, exempelvis med några hela pepparkorn (svartpeppar, rosépeppar, långpeppar) eller genom att låta chili få dra med sockerlagen en stund.

Dela det här receptet med dina vänner!