Tennisbollspaj med inbakad kardemummavaniljkräm och havresmul

Tennisbollspaj med inbakad kardemummavaniljkräm och havresmul.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Oj vilken utmaning dagens sockerbagare fick. Återigen gjorde de väldigt roliga val i skafferiet. ”Smuligt värre” är lika med smulpaj, degen skulle innehålla kardemumma och temat blev sport. En riktigt svår utmaning att få ihop sporttemat med en paj. Hur tycker ni att de lyckades? Jag har valt att baka in vaniljkrämen i mina små pajer med en blandning av olika bär. Toppad med ett härligt havresmul och finhackade pistagenötter. Alltså naturligt gröna tennisbollar.

Ingredienser

8portioner

Pajdeg

  • 200g
    smör
  • 4dl
    vetemjöl
  • 1dl
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 1 rejälnypa(or)
    salt
  • 1tsk
    kardemumma, nystött
  • dl
    havrregryn
  • 1dl
    finhackade pistagenötter

Vaniljkräm med kardemumma, till fyllning 1

  • 2dl
    mjölk
  • 40g
    äggula, ca 2 st
  • 1msk
    strösocker
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • ¼tsk
    nystött kardemumma

Fyllning 2

  • ca 2-3dl
    blandade bär, frysta
  • ½msk
    potatismjöl
  • 2msk
    strösocker
  • 2msk
    riven kokos

Så lagar du

Pajdeg 

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Mixa alla ingredienser utom havregryn och pistagenötter (de ska tillsättas senare) i en matberedare.

3. Tryck ut 2/3 av degen i en muffinsplåt, degen räcker till 8 st små pajer. Låt degen gå en liten bit över kanten, nagga botten med gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.  

Vaniljkräm 

1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kardemumma i en kastrull och låt det sjuda på svag värme under vispning tills det blir en tjock kräm. Passa noggrant så den inte bränner vid.

2. Låt den svalna något och tillsätt sedan vaniljsocker och kardemumma. Låt svalna lite till. 

Montering av pajen 

1. Klicka i vaniljkrämen över den obakade pajdegen i pajformarna.

2. Blanda försiktigt de frysta bären med potatismjöl och socker i en bunke, skeda ut bären över vaniljkrämen.

3. Blanda resterande pajdeg med havregrynen och halva mängden hackade pistagenötter smula över pajen.

4. Baka i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills pajerna fått fin färg. Låt svalna helt innan du tar ut dem ur formen, lättast är att vrida lite på en paj i taget sen tilta formen så ramlar den ut.

5. Strö över det sista av pistagenötterna och smält försiktigt den vita chokladen i en skål i micron.

6. Låt chokladen svalna lite och häll ner i en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa på en vit båge på vardera sida.

7. Strö försiktigt över lite kokos. Servera och klappa dig på axeln, du är grym!

Dela det här receptet med dina vänner!