Thailändsk wok med cashewnötter och tofu

Thailändsk wok med cashewnötter och tofu

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 2dl
    neutrala cashewnötter (osaltade och orostade)
  • 400g
    extra hård tofu
  • 4-5st
    torkade thaichili (kan uteslutas
  • 1st
    grön paprika
  • 1st
    röd paprika
  • 1st
    gul lök
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    riven ingefära
  • 3-4st
    salladslökar
  • 1dl
    majsstärkelse
  • olja till stekning

Sås:

  • 0,5dl
    ljus soja
  • 0,5dl
    mushroom vegetarian sauce
  • 0,5dl
    söt soja (Ketjap manis funkar också bra)
  • 1msk
    växtbaserad fisksås (finns i välsorterade asiatiska mataffärer, kan uteslutas eller ersättas med vanlig fisksås)
  • 2msk
    thailändsk chilipasta (kan uteslutas eller ersättas med Sambal oelek)
  • 0,5dl
    vatten

Så lagar du

1. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan.

2. Finhacka vitlöken, riv ingefära, hacka salladslöken i långa strimlor. Skär tofun i bitar. Lägg bitarna mellan flera lager hushållspapper och pressa med händerna, försiktigt men bestämt bort överflödig vätska. Lägg tofun i en skål, häll över majsstärkelse och blanda noga.

3. Hetta upp rikligt med olja och stek den torkade chilin i ca 1 min och låt rinna av på papper. Den torkade chilin kommer att ge en god rökig smak till oljan. Stek cashewnötterna tills de blir gyllene i ca 1-2 min, ha koll så de inte bränns vid, nötterna får snabbt färg. Låt nötterna rinna av på papper. Droppa ner försiktigt en tofubit i taget i oljan. Om du droppar ner många som en klump på en gång kommer de att klibbas ihop. Fritera tofun i ca 5 minuter på varje sida. Låt rinna av på papper.

4. I en annan stekpanna/wok hettar du upp olja. Stek ingefära och vitlök i 2-3 min. Vänd i grönsakerna och stek lite till.

5. Häll över såsen och rör om. Låt koka upp och puttra någon minut. Vänd sedan i cashewnötterna, tofun, torkad chili och låt såsen puttra i ca 5-6 minuter. Stäng av värmen och vänd i salladslöken. Servera gärna ris till grytan.

Serveringsförslag: Jasminris

Dela det här receptet med dina vänner!