Tchiebouyap

Tchiebouyap

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här kan vara Västafrikas mest kända rätt – Afrikas egen pilau! Många kulturer kallar den sin nationalrätt, men senegaleserna vet förstås att det är en rätt från just Senegal.

Ingredienser

6portioner

  • 500g
    kött, kalv- eller lammframdel
  • 400g
    vitkål- eller spetskål (ca ½ huvud om det är vitkål)
  • 1
    aubergine
  • 3-4
    morötter
  • 1
    kassavarot
  • 1
    stor gul lök
  • 4
    vitlöksklyftor
  • 1
    grön paprika
  • 1 ½dl
    rapsolja, att bryna köttet i
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 4msk
    tomatpuré
  • 1liter
    vatten
  • 1
    habanero
  • 2
    köttbuljongtärningar
  • 2
    lagerblad
  • 500g
    basmatiris

Så lagar du

1. Skär köttet i grytbitar, ca 3 x 3 cm.

2. Skölj och dela kålhuvudet på hälften. Skölj och dela auberginen i 2 delar. Skölj och skala morötter och kassavaraot med potatisskalare. Dela morötterna i 2 delar, skär av ”näbben” på kassavan och skär den i grova stavar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finhacka paprikan.

3. Häll olja i en stor gryta och värm upp till hög temperatur. Bryn köttet i den varma oljan tills det fått färg och vätskan kokat ner. Rör om regelbundet så att köttet får jämn och fin färg. Salta och peppra.

5. Lägg i vitlök, gul lök och paprika. Bryn allt tillsammans tills löken mjuknat och fått lite färg.

6. Tillsätt tomatpuré och rör om tills den blandats väl och blivit grynig. 

7. Häll i vatten (det ska täcka köttet) och låt det koka upp.

8. Lägg i grönsakerna och habaneron. Ta ur habaneron innan den spricker annars blir rätten för stark (håll koll!).

9. Tillsätt buljongtärningar och lagerblad och låt koka ca 30 min.
10. Ta ur grönsakerna men låt köttet vara kvar i grytan. Varmhåll grönsakerna i ugnen på svag värme.

11. Skölj riset och häll av vattnet. Häll riset i grytan med kött och buljong (det ska vara mer ris än vätska). Rör om och sätt på locket.

12. Rör om i riset efter ca 15 min och låt sedan koka klart under lock.

13. Lägg upp grönsaker, ris och kött på tallrikar och servera.

Obs!

Det finns olika sorters kassavarot, bitter och söt. Framför allt den bittra sorten kan vara giftig om man inte tillagar den på rätt sätt. Det finns ämnen i den som kan omvandlas till vätecyanid när man äter den. Fråga i butiken om det är söt eller bitter kassava som säljs samt hur rot och blad bör tillagas för att vara säkra att äta. Om du är osäker på hur den ska tillagas, ta hjälp av någon som har erfarenhet eller utelämna just den ingrediensen. När du köper kassavarot, bryt av ”näbben” för att se att den är vit. Ät inte rå kassavarot eller råa kassavablad.

Källa: Livsmedelsverket

Dela det här receptet med dina vänner!