Thieboudienne

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Thieboudienne.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Thieboudienne betyder bokstavligen thieb-ris med fisk och är Senegals nationalrätt och är en smakexplosion av fisk, grönsaker och umami. Familjen Mbaye kommer från staden Saint Louis, och det är där thieboudienne skapades på 1900-talet.

Ingredienser

10 portioner

Fisk och fyllning

  • kg
    fisk med fast kött (barramundi, grouper, havsruda, havsabborre, gädda, kummel, tilapia eller röd snapper)
  • 1 knippa(or)
    färsk persilja
  • 3 klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    fiskbuljongtärning
  • 1 tsk
    svartpeppar
  • 1 tsk
    salt
  • 1
    liten färsk röd chili
  • 1 dl
    matolja med neutral smak

Thieb-ris

  • 1 kg
    jasminris
  • 1
    gul lök
  • 5 klyfta(or)
    vitlök
  • 1 dl
    olja
  • 1
    mogen röd tomat
  • 1
    habanero
  • 1 msk
    fisksås
  • 1 msk
    ostronsås
  • 1 liter
    vatten
  • 2
    sötpotatisar eller en bit pumpa, delas i 2 delar på längden
  • 1
    aubergine, delas i 2 delar på längden
  • 4
    morötter
  • 1
    kassavarot, delas i 4 delar (först på bredden, sedan på längden)
  • ½
    vitkålshuvud, delas i 2 delar
  • 3
    sivripaprikor
  • 6
    färska okra
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk
    vit vinäger
  • 1
    fiskbuljongtärning

Så lagar du