Tigerkaka med saffran & apelsin

Ingredienser

8portioner

  • ½paket
    (0,25 g) saffran
  • ½dl
    mjölk
  • 225 g
    smör
  • 2 ½ dl
    strösocker
  • 3st
    ägg
  • 1 ½ tsk
    bakpulver
  • 1krm
    salt
  • 3dl
    vetemjöl
  • 2dl
    gräddfil
  • 1st
    ekologisk apelsin, det gula av skalet, rivet
  • ½dl
    kakao
  • 100 g
    mörk choklad, hackad

till formen: mjukt smör och ströbröd

    till garnering: 1 ½ dl florsocker och 1 msk pressad apelsinsaft eller vit glögg.

      Strössel eller strimlat apelsinskal.

        Så lagar du

        Sätt ugnen på 175C. Värm saffran i mjölk, ställ åt sidan. Smöra och bröa en sockerkaksform. Vispa smör och socker, rör ner äggen ett i taget. Blanda bakpulver, salt och mjöl. Sikta ner smeten, tillsätt gräddfil och apelsinskal. Häll över 1/3 av smeten i en annan bunke, smaksätt med kakao och choklad. Blanda ner saffransmjölken i den andra smeten. Varva smeten i formen, dra en bordskniv igenom och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, testa med en sticka så att kakan är färdiggräddad. Låt svalna på galler utan form, ställ in i kylen innan garnering så rinner inte glasyren av kakan. Rör ihop florsocker med glögg till seg konsistens, ringla över kakan.

        Dela det här receptet med dina vänner!