Ingredienser
8portioner
- ½paket(0,25 g) saffran
- ½dlmjölk
- 225 gsmör
- 2 ½ dlströsocker
- 3stägg
- 1 ½ tskbakpulver
- 1krmsalt
- 3dlvetemjöl
- 2dlgräddfil
- 1stekologisk apelsin, det gula av skalet, rivet
- ½dlkakao
- 100 gmörk choklad, hackad
till formen: mjukt smör och ströbröd
till garnering: 1 ½ dl florsocker och 1 msk pressad apelsinsaft eller vit glögg.
Strössel eller strimlat apelsinskal.
Så lagar du
Sätt ugnen på 175C. Värm saffran i mjölk, ställ åt sidan. Smöra och bröa en sockerkaksform. Vispa smör och socker, rör ner äggen ett i taget. Blanda bakpulver, salt och mjöl. Sikta ner smeten, tillsätt gräddfil och apelsinskal. Häll över 1/3 av smeten i en annan bunke, smaksätt med kakao och choklad. Blanda ner saffransmjölken i den andra smeten. Varva smeten i formen, dra en bordskniv igenom och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, testa med en sticka så att kakan är färdiggräddad. Låt svalna på galler utan form, ställ in i kylen innan garnering så rinner inte glasyren av kakan. Rör ihop florsocker med glögg till seg konsistens, ringla över kakan.