Timjanrostad torskrygg med panzanellasallad

Timjanrostad torskrygg med panzanellasallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fina fisken varsamt tillagad får sällskap av en italiensk klassiker; sallad på grönsaker och rostat bröd. Lätt, läckert och elegant.

Ingredienser

4portioner

Fisken

  • 600g
    skinn- och benfri torskrygg eller fina bitar torskfilé
  • ½-1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 2msk
    rapsolja
  • 4kvist(ar)
    timjan, fina
  • 25g
    smör
  • 1msk
    saft av pressad citron

Panzanellasallad

  • 1st
    hel vitlök av god kvalitet
  • 1msk
    rapsolja
  • 500g
    tomater, gärna av olika storlek och färg
  • 1tsk
    flingsalt
  • 200g
    grovt surdegsbröd, t ex levain
  • 2msk
    rapsolja
  • 2st
    vitlöksklyftor, eventuellt
  • 1msk
    rödvins- eller vitvinsvinäger
  • 2msk
    rapsolja
  • 3msk
    kapris
  • ev salt, nymalen svartpeppar
  • en näve grovhackad persilja
  • en näve grovhackad basilika

Så lagar du

Sallad

1. Sätt ugnen på 180°. Skär toppen av den hela vitlöken, lägg den på folie, droppa över 1 msk olja och slå ihop till ett paket. Baka i en liten ugnsform 1 timme.

2. Tärna stora tomater, halvera de mindre. Lägg i en skål, strö på flingsalt, vänd runt och låt stå ca 30 min.

3. När vitlöken stått i ugnen 40 min, riv brödet i munsbitar och lägg i en liten ugnsform. Vänd runt brödet med 2 msk olja, ev 2 pressade vitlöksklyftor och en gnutta salt. Baka det gyllene och knaprigt bredvid vitlöken ca 15 min, vänd runt en gång under tiden. Ta ut formarna och höj ugnen till 200°.

4. Låt tomaterna rinna av i ett durkslag och ta vara på saften. Vispa i vinäger, olja och kapris till en dressing. När den bakade vitlöken svalnat en smula, pressa ur klyftorna i dressingen och blanda väl. Smaka ev av med salt och peppar.

Fisken

1. Skär torsken i fyra portionsbitar, salta och peppra, ringla över lite av oljan. Låt stå 10 min. Hetta upp resten av oljan i en ugnssäker stekpanna, lägg en timjankvist på varje bit. Bryn fisken med timjan nedåt 1-2 min tills fisken får lite färg. Baka sedan färdig den i ugnen 4-7 min, beroende på tjocklek.

2. Under tiden, blanda krutonger och tomater i en skål. Häll på dressingen, persilja och basilika, blanda väl och fördela på fyra tallrikar.

3. Ta ut den färdiga fisken, låt 25 g smör smälta i pannan med citronsaft och pensla fisken generöst med skyn. Lägg upp på tallrikarna med timjansidan upp, häll på lite sky och mal över en gnutta svartpeppar.

Dryckestips

Vitt vin
2014 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, Australien
Nr 6463, 89 kr

2014 Laroche Bourgogne Chardonnay, Frankrike
Nr 5621, 119 kr

Alkoholfritt vitt vin
2013 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, Australien
Nr 1911, 55 kr

Dela det här receptet med dina vänner!