Tiramisú

En kopp tiramisú med pepparkakor på ett bord med ett värmeljus. Bild av Yvonne Jonsson i Laga om mig.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk italiensk dessert som ju betyder "pigga upp mig". Räkna med 2 timmar kylning. ”Jag valde att göra Tiramisú för att jag älskar den efterrätten. Jag gjorde den andra varianten med pressad apelsin och pepparkakor eftersom julen står för dörren” -Yvonne Jonsson, tittare på Go'kväll.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    ägg
  • 4msk
    socker
  • 200g
    mascarponeost (eller cream cheese naturell)
  • 2msk
    marsalavin (eller pressad apelsin)
  • dl
    starkt kallt kaffe
  • 8st
    savoiardikex (det går också bra att använda pepparkakor)
  • kakaopulver

Så lagar du

1. Dela äggen, skilj gulor från vitor och lägg i varsin skål.

2. Vispa gulor och socker. Rör ned färskosten, lite i taget, till en slät smet. Smaksätt med marsalavinet eller juice.

3. Vispa vitorna hårt och vänd ned i färskostsmeten.

4. Doppa hälften av kexen snabbt i kaffet och fördela dem i fyra portionsglas. Bred över hälften av smeten.

5. Doppa sedan resten av kexen och lägg dem i ett nytt lager.

6. Täck till sist med resten av smeten. Låt stå kallt ett par timmar.

7. Skikta över kakaon vid servering.

Tips:

Om man vill kan man byta ut de italienska kexen mot pepparkakor.

Dela det här receptet med dina vänner!