Tomat- och basilikainkokt lax
Publicerat:
2017-07-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 800-1000glaxfilé, skinn- och benfri
- 3stschalottenlökar eller 2 små färska gula lökar
- 2stvitlöksklyftor, gärna färsk
- 1liten röd chili
- 3-4mskmsk olivolja
- 2dltomatjuice
- 3dltorrt vitt vin
- 1stcitron, saften och rivet skal
- 1 ½msksalt
- 1krmnymalen vitpeppar
- 1 ½mskflytande honung
- 1lagerblad
- 1kruk(or)basilika
- några korn saffran
- 50grumsvarmt smör i tärningar
Servering
- nykokt färskpotatis
- färsk spenat
Så lagar du
1. Tärna laxen i kuber ca 3x3 cm. Skala och skiva löken tunt, krossa vitlöksklyftorna lätt. Kärna ur och finhacka chilin. Låt allt "svettas" i oljan i en stor gryta på svag värme, det ska inte ta färg.
2. Tillsätt tomatjuice, vin och citronsaft. Salta och peppra, rör ner honung, lagerblad och citronskal. Sjud lagen ca 10 min, skär basilikan grovt med stjälkarna och tillsätt den.
3. Lägg ner laxen, koka upp och ta från värmen. Lägg på lock och låt laxen kallna i grytan, gärna över natten.
4. Servering: Ta upp laxen. Sila upp 4 dl av lagen, koka ner till 3 dl och smaka av med några korn saffran. Vispa i smöret. Servera laxen med den varma såsen, potatis och spenat.
Dryckestips:
2016 Leitz Eins Zwei Dry Riesling, Tyskland
Nr 5822, 99 kr
eller
2016 Von Winning Riesling, Tyskland
Nr 79393, 119 kr
Eller
2016 Grüner Veltliner Pratsch, Österrike
Nr 2922, 89 kr
eller
2016 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, Österrike
Nr 76570, 119 kr
Alkoholfritt
2016 Jacob's Creek Unvined Riesling, Australien
Nr 1935, 59 kr