Tomat- och basilikainkokt lax

Tomat- och basilikainkokt lax.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här receptet kommer från mästaren Karin Fransson på Hotell Borgholm - underbart gott och perfekt bjudmat som kan förberedas till och med dagen innan.

Ingredienser

4portioner

  • 800-1000g
    laxfilé, skinn- och benfri
  • 3st
    schalottenlökar eller 2 små färska gula lökar
  • 2st
    vitlöksklyftor, gärna färsk
  • 1
    liten röd chili
  • 3-4msk
    msk olivolja
  • 2dl
    tomatjuice
  • 3dl
    torrt vitt vin
  • 1st
    citron, saften och rivet skal
  • 1 ½msk
    salt
  • 1krm
    nymalen vitpeppar
  • 1 ½msk
    flytande honung
  • 1
    lagerblad
  • 1kruk(or)
    basilika
  • några korn saffran
  • 50g
    rumsvarmt smör i tärningar

Servering

  • nykokt färskpotatis
  • färsk spenat

Så lagar du

1. Tärna laxen i kuber ca 3x3 cm. Skala och skiva löken tunt, krossa vitlöksklyftorna lätt. Kärna ur och finhacka chilin. Låt allt "svettas" i oljan i en stor gryta på svag värme, det ska inte ta färg.

2. Tillsätt tomatjuice, vin och citronsaft. Salta och peppra, rör ner honung, lagerblad och citronskal. Sjud lagen ca 10 min, skär basilikan grovt med stjälkarna och tillsätt den.

3. Lägg ner laxen, koka upp och ta från värmen. Lägg på lock och låt laxen kallna i grytan, gärna över natten.

4. Servering: Ta upp laxen. Sila upp 4 dl av lagen, koka ner till 3 dl och smaka av med några korn saffran. Vispa i smöret. Servera laxen med den varma såsen, potatis och spenat.

Dryckestips:

2016 Leitz Eins Zwei Dry Riesling, Tyskland

Nr 5822, 99 kr

eller

2016 Von Winning Riesling, Tyskland

Nr 79393, 119 kr

Eller

2016 Grüner Veltliner Pratsch, Österrike

Nr 2922, 89 kr

eller

2016 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, Österrike

Nr 76570, 119 kr

Alkoholfritt

2016 Jacob's Creek Unvined Riesling, Australien

Nr 1935, 59 kr

Dela det här receptet med dina vänner!