Tomat- och basilikainkokt lax

Tid:

Tomat- och basilikainkokt lax.

Tid:

Det här receptet kommer från mästaren Karin Fransson på Hotell Borgholm - underbart gott och perfekt bjudmat som kan förberedas till och med dagen innan.

Ingredienser

4 portioner

  • 800-1000 g
    laxfilé, skinn- och benfri
  • 3 st
    schalottenlökar eller 2 små färska gula lökar
  • 2 st
    vitlöksklyftor, gärna färsk
  • 1
    liten röd chili
  • 3-4 msk
    msk olivolja
  • 2 dl
    tomatjuice
  • 3 dl
    torrt vitt vin
  • 1 st
    citron, saften och rivet skal
  • 1 ½ msk
    salt
  • 1 krm
    nymalen vitpeppar
  • 1 ½ msk
    flytande honung
  • 1
    lagerblad
  • 1 kruk(or)
    basilika
  • några korn saffran
  • 50 g
    rumsvarmt smör i tärningar

Servering

  • nykokt färskpotatis
  • färsk spenat

Så lagar du