Tomatpaj med basilika

Tomatpaj med basilika

Publicerat:

Tillagningstid:

En lite annorlunda paj med mycket härlig smak av tomat. Perfekt på buffébordet eller som tillbehör till kötträtter.

Ingredienser

6portioner

Pajdeg

  • 1 ½dl
    vetemjöl (90 g)
  • drygt 1 ½ dl
    rågmjöl (90 g)
  • 1krm
    salt
  • 125g
    smör
  • 2msk
    vatten

Fyllning

  • 1 ¼–1 ½kg
    tomater
  • 1tsk
    salt
  • 2
    gula lökar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • cirka 200g
    lagrad ost, till exempel prästost eller parmesan, finriven
  • 1 ½msk
    majsstärkelse
  • nymald svartpeppar
  • 1kruk(or)
    basilika eller torkad oregano

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader, använd varmluftsugn om du har det.

2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär cirka 3 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen cirka 1,5 timme.

3. Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Kavla degen till en stor rundel eller tryck ut den direkt i en form med löstagbar kant cirka 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys. 

4. Finhacka löken och pressa vitlöken, fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.

5. När tomaterna är färdiga höj ugnstemperaturen till 225 grader.  Klä kanten på pajdegen med aluminiumfolie och grädda pajformen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.

6. Blanda ost och majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av osten blandad med majsstärkelse i pajbottnen. Lyft upp tomaterna t ex med en pincett och fördela hälften ovanpå på osten, vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå och hälften av basilikabladen. Fördela resten av osten, tomaterna och  löken ovanpå och vrid över svartpeppar

7. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad. Pajen kan även serveras kall.

Dela det här receptet med dina vänner!