Tonkabakelse

Tid:

Tonkabakelse.

Tid:

Tonkabönan kan användas till smakrika bakverk. Här kommer ett utmanande recept på en bakelse med en hel del tonka i sig. Browniebotten är gräddad i varmluftsugn. Kakformen är cirka 18 x 26 cm stor.

Ingredienser

Brownie

  • 150 g
    strösocker
  • 60 g
    vetemjöl
  • 20 g
    mörk choklad
  • 2 g
    bakpulver
  • 1
    ägg
  • 1 krm
    salt
  • 20 g
    frysta, tinade hallon
  • 2 tsk
    espresso eller väldigt starkt kaffe
  • 1 tsk
    cognac eller rom
  • 90 g
    brynt smör

Apelsinkräm

  • 450 g
    apelsinjuice
  • 90 g
    strösocker
  • 100 g
    äggula (cirka 5 stycken)
  • 140 g
    smör
  • 3 g
    gelatin

Tonkabavaroise

  • 4 g
    gelatin
  • 2
    tonkabönor
  • 180 g
    mjölk
  • 35 g
    strösocker
  • 60 g
    äggula (3 stycken)
  • 200 g
    vispgrädde

Chokladglasyr

  • 1
    tonkaböna
  • 100 g
    mörk choklad (65-70%)
  • 50 g
    mjölkchoklad
  • 100 g
    vispgrädde
  • 20 g
    mjölk
  • en knivsudd salt

Tonkakräm

  • 125 g
    mjölk
  • 1
    tonkaböna
  • 1
    äggula
  • 20 g
    strösocker
  • 100 g
    mörkchoklad av god kvalitet

Så lagar du