Tore Wretmans köttbullar

Köttbullar

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassiskt recept som älskas av alla.

Ingredienser

6portioner

  • 100g
    fläskfärs mald två gånger
  • 200g
    nötfärs mald två gånger
  • 100g
    kalvfärs mald två gånger
  • 1
    gul lök
  • 1dl
    grovt rivet vitt färskt bröd
  • 2dl
    grädde
  • 1
    ägg
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1nypa(or)
    vitpeppar
  • smör
  • matolja

Inlagd gurka

  • 1st
    gurka
  • 0,5dl
    ättika
  • 1dl
    socker
  • 1,5dl
    vatten
  • 1knippa(or)
    kruspersilja

Tillbehör

  • färskpotatis

Så lagar du

Receptet är beräknat på cirka 40 köttbullar.

1. Ta bort kanterna från det färska brödet. Riv brödet på den grova delen av ett rivjärn. Lägg det rivna brödet i en skål och slå på grädde.

2. Finhacka löken. Stek lätt i en klick smör och olja. Blanda all färs noga. Använd gärna händerna, det går fortare då.

3. Tillsätt det rivna brödet och grädden, den stekta löken och ägget. Salta och peppra. Rör om tills färsen känns fast. Rulla färsen till köttbullar stora som pingisbollar. Stek i rejält med smör.

4. Skala och skiva gurkan tunt. Grovhacka kruspersiljan. Blanda ättika, socker och vatten. Rör om. Lägg ner gurkskivorna och kruspersiljan. Låt stå och dra en stund.

5. Servera köttbullarna med inlagd gurka och kokt färskpotatis.

Dela det här receptet med dina vänner!