Torsk Bourguignon med mos på palsternacka

Torsk Bourguignon med mos på palsternacka

Publicerat:

Tillagningstid:

Vi lånar smaker från berömda köttgrytan Boeuf Bourguignon till en fin bit fisk – urgott och lite överraskande! Såsen och svampröran kan förberedas liksom moset, men fisken ska tillredas precis före servering.

Ingredienser

4portioner

Fisken

  • 4x150g
    torskrygg med skinn (odlad/certifierad)
  • 1liter
    vatten
  • 1dl
    salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2msk
    smör till stekning

Rödvinssky

  • 3msk
    gul lök, finhackad
  • 2krm
    grovmalen svartpeppar
  • 2msk
    smör till stekning
  • 2dl
    rött vin
  • 2dl
    vatten
  • 2msk
    koncentrerad grönsaksfond
  • 50g
    rumsvarmt smör i tärningar, helst osaltat
  • ev. salt

Palsternacksmos

  • 400g
    palsternacka
  • 400g
    potatis
  • 100g
    smör, rumstempererat i bitar
  • 1dl
    creme fraiche, lätt
  • 1st
    näve ruccola, grovhackad
  • salt och nymalen svartpeppar

Svampfräs

  • 100g
    champinjoner
  • 100g
    rökt sidfläsk
  • 1st
    gul lök
  • 2msk
    smör till stekning

Så lagar du

1. Rödvinssky: Fräs lök och peppar i smör utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ihop tills 1 1/2–2 dl återstår. Sila såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka eventuellt av med salt.

2. Mos: Skala och tärna palsternacka och potatis. Koka rotsakerna mjuka och ånga av. Lägg i smöret och mosa med potatisstöt. Tillsätt creme fraiche och rucola. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

3. Svampfräs: Skala löken. Tärna lök, fläsk och svamp i ca 1 cm bitar, fräs allt i smör på hög värme så det får yta och färg.

4. Torsk: Blanda rimlagen, rör väl så saltet löser sig. Dela fisken i 4 bitar. Låt dem ligga i rimlagen ca 7-8 min. Ta upp fisken, torka av noga med hushållspapper.

5. Sätt ugnen på 80°. Peppra fisken och stek med smör i het panna – först skinnsidan knaprig, sedan andra sidan hastigt. Låt gå färdigt i ugnen till 46-50° innertemp.

6. Lägg upp fisken på varma tallrikar, fördela svampfräset och ringla över lite sås. Servera med moset och resten av såsen.

Dryckestips

Rosévin:
2014 Les Lauzeraies Tavel Rosé, Frankrike
Nr 2724, 109 kr

Rött vin:
2012 Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir, Frankrike
Nr 5470, 109 kr

Alkoholfritt rött vin:
Two Rivers, Portugal
Nr 1991, 49 kr

Dela det här receptet med dina vänner!