Torskrygg med "Beurre Blanc" och säsongens primörer

Råvaror på skärbräda.

Publicerat:

Torskrygg är en riktig lyx och tillbehören kan varieras i det oändliga.

Ingredienser

4portioner

  • 4bit(ar)
    (180 gr/st) torskrygg med skinn
  • Säsongens primörer - bondbönor, mimimorötter, navé, rödbetor, sticklök m.m.
  • En god potatissort - gärna "Ratte" eller "Amandine" eller motsv.

Beurre Blanc

  • 2st
    schalottenlökar - fint hackade
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    torrt vitt vin
  • 3dl
    vispgrädde
  • 80g
    smör, rumstempererat
  • Saften av ½ citron

Så lagar du

1. Lägg löken med vinäger och vin i en kastrull. Låt koka ihop, sakta, tills hälften av all vätska kokat in.

2. Tillsätt grädden och koka på svag värme ihop tills hälften av den mängden återstår.

3. Sila av i en annan kastrull, vispa i smöret under uppvärmning - obs får ej koka!!! - smaka av med salt och peppar och sist i med citronen.

4. 2 timmar innan servering saltas torsken ordentligt med grovsalt! Innan de ugnsbakas torkas saltet av.

5. Baka torsken i ugn 125 C tills den börjar skiva sig. Servera med primörer och smörsås.

Dela det här receptet med dina vänner!