Torskrygg med räksallad och potatispuré

Torskrygg med räksallad

Publicerat:

Tillagningstid:

Här samsas torsk och räkor på ett raffinerat sätt tillsammans med ett lent mos med en touch av citrus. Några krossade potatischips på moset knastrar lite extra gott.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    torskryggfiléer à 150 g
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    smör
  • saft av en halv citron
  • salt
  • peppar

Räksallad

  • 500g
    räkor (med skal)
  • ½
    gurka
  • 1
    avocado
  • 20g
    blandade salladsblad
  • 2msk
    dill, finhackad
  • 3msk
    citron, pressad
  • 3msk
    olivolja
  • salt

Potatispuré

  • 500g
    potatis (mjölig sort)
  • 1
    schalottenlök
  • 20g
    smör
  • 1dl
    crème fraiche
  • 2msk
    citronsaft
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 2dl
    potatischips

Så lagar du

Räksallad

1. Skala räkorna. Skala och kärna ur gurkan och skär i 1 cm tjocka tärningar. Skär även avocadoköttet i lika stora tärningar.

2. Blanda räkorna med tärnad gurka och avocado med salladsbladen och finhackad dill.

3. Vispa ihop citronsaft med olivolja och smaka av med salt och blanda ned i räksalladen. 

Torsk

1. Sätt ugnen på 180°C. Smörj en ugnssäker form med smör, lägg i fiskfiléerna och pensla dem med olivolja.

2. Pressa över citronsaft, salt och peppra. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter.

Potatispuré

1. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skala och skiva schalottenlöken. Koka potatis och lök ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Spara 1 dl av kokvattnet.

2. Lägg den kokta potatisen och löken i en matberedare tillsammans med crème fraiche, smör, pressad citronsaft och hälften av kokvattnet. Mixa allt till en puré och späd eventuellt med ytterligare kokvatten. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera torsken med räksallad och potatispuré och smula över några potatischips på purén vid serveringen.

Drycker

Côtes du Rhône Blanc 2015, Frankrike
Nr 71947, 110 kronor

Bonterra Chardonnay 2015, USA
Nr 16632, 140 kronor

Alkoholfritt

Äppelmust Ingrid Marie, Sverige
Nr 1863, 38 kronor (37,5 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!