Tortilla med långbakt killinglår

Tortilla med långbakt killinglår.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hembakt norskt tunnbröd, sk lefser, guacamole och bönstuvning lyfter tacofredagen. Dag Tjersland toppar anrättningen med långbakt killing.

Ingredienser

4portioner

Långbakad killing

  • 1
    killinglår
  • 1
    vitlök, hel
  • ½knippa(or)
    bladpersilja
  • färsk timjan
  • olivolja
  • salt och peppar

Majslefser

  • dl
    majsmjöl
  • 2 nypor
    salt
  • dl
    vatten

Dags guacamole

  • 2
    avokado
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1tsk
    korianderfrö
  • 1
    grön chilifrukt
  • 1
    rödlök
  • 1 näve
    koriander, färsk
  • lime
  • salt och peppar

Bönstuvning

  • 3
    salsiccia-korvar
  • 1
    gul lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2
    tomater, i bitar
  • 1burk(ar)
    kikärtor
  • 1burk(ar)
    kidneybönor
  • 2-3tsk
    chilikrydda
  • lime
  • 2dl
    vatten
  • 2msk
    mole (kan uteslutas)

Salsa

  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    röd chili
  • 10
    körsbärstomater, små
  • ½knippa(or)
    koriander
  • olivolja och balsamico vinäger
  • salt och peppar

Så lagar du

Långbakad killing

1. Skär ut lårbenet ur köttet. Gnid in med salt, peppar och olivolja. Fyll med 3 klyftor vitlök, timjan och bladpersilja.

2. Knyt ihop med snöre och lägg låret i en ugnsfast form tillsammans med resten av vitlöksklyftorna.

3. Laga låret i ugn, 220 grader, tills det fått en brun hinna. Sänk då värmen, häll lite vatten i formen och baka klart i 140 grader i ca 3 timmar.

Majslefser

1. Knåda ihop majsmjöl, salt och vatten i en bunke. Tillsätt vattnet lite i taget tills du får rätt konsistens. Degen ska vara mjuk, smidig och lite klibbig.

2. Rulla 12-15 bollar av degen, ju fler bollar desto mindre bröd.

3. Använd en tortillapress eller kavla ut degbollarna tills de är 3 mm tjocka.

4. Stek bröden i het, torr panna, cirka 1 minut på varje sida. Vänd dem varje halvminut. De ska vara vackert gyllene och blåsa upp sig lite.

5. Lägg de färdiga bröden i hög inuti en kökshandduk så att de inte blir torra.

Dags guacamole

1. Mortla korianderfrö, vitlök, grön chili, salt och chilipulver.

2. Hacka avokado, rödlök och färsk koriander och blanda med kryddorna.

3. Smaka av med lime, salt och peppar.

Bönstuvning

1. Hacka lök och vitlök och fräs i lite smör eller olja.

2. Lägg i salsiccian i skivor.

3. Tillsätt tomater, kikärter, kidneybönor och chilipulver.

4. Tillsätt vatten och låt småkoka ihop till en stuvning.

5. Smaka av med salt, peppar och lime. Får du tag i mole, mexikansk kryddsås, så kan du använda den i här.

Salsa

1. Blanda krossade tomater, vitlök, röd chili, färsk koriander och hackade körsbärstomater.

2. Smaka av med salt, peppar, olivolja och balsamico vinäger.

Servering

Varva salsa, stuvning, kött och guacamole på majslefsan, ringla över lite mole. Servera och njut!

Tips

Killinglår går att beställa av slaktare eller i vissa butiker med köttdisk.

Dela det här receptet med dina vänner!